Door drie provincies

Zondag ging ik bij wandelclub De Grashoppers wandelen in Averbode een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem in Vlaams-Brabant. Zij organiseerden de Wittetocht dat deel uitmaakt de Harten Vijf trofee. Vanuit de sporthal had je de keuze over heel wat afstanden van 6 t.e.m 50 km. De wandeling ging door in het Hageland. Het was een lekker wandelweertje om de 16 km aan te vatten.

We wandelden eerst door het centrum van Averbode. Daarna kwamen we voor het eerst in het groen van de Demerbroeken. Op talrijke plaatsen vind je er waterplassen. Vroeger baggerde men veengrond uit de bodem, dit diende als brandstof voor de kachel. Later zijn het visvijvers geworden. Zo bereikten we Testelt een mooi pittoresk dorpje aan de Demer. Dit was ook de tussenstop. Na wat bijtanken ging de wandeling verder opnieuw in het groen. We bereikten de bossen van De Merode. We slingeren door het bos met hier en daar enkele kuitenbijters. Zo kwamen we aan in Averbode. We genieten van Averbode bos en heide. Onderweg waren er mooie uitzichten.

De Abdij van Averbode kwam naderbij. Dit uniek stuk is ver buiten de provincies bekend. Drie Provincies komen hier bij elkaar Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Je hebt de keuze uit verschillende wandelroutes. De lekkere (lek)dreef weet iedereen liggen. In de zomer staan er een lange rijen ijskarren om het lekkerste ijsje te verkopen. We laten de abdij achter ons en bewandelen de mooie dreven van het Averbode bos. Even wandelen we op het Limburgs grondgebied Schoot (Tessenderlo). Het ligt op de grens Provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant. De laatste km wandelen we in de ongerepte natuur van Catselt. Zo kwamen we terug in Vlaams-Brabant, het einde van een schitterende wandeling. Bedankt aan de organisatoren.

Tekst: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)