Moaneblusserstocht rond Schoondijke

Al heeft onze wandelclub haar thuisbasis aan de zee, toch wandelen we vandaag ook aan de zee maar dan net over de grens te Schoondijke in de provincie Zeeland. Om het gezelliger te maken doen we dit in de vorm van een busuitstap waar we met een 60-tal clubgenoten eerst langer kunnen uitslapen daar het niet zo ver rijden is. Pal in het kleine maar gezellige dorpskern had de organiserende club ‘Voor de Wind’ een tentje gezet daar we niet allemaal in de taverne konden zitten. Maar het is toch uitstekend weer dus de meesten zitten dan ook buiten.

Gestart in de Prinses Beatrixstraat verlaten we het dorpspleintje wandelend naar de Hulstersmolen vlak naast het ’t Bruune Dreefje. Typische kernwoorden voor Nederland zijn molens, klompen, dijken, etc. dus is het niet lang wachten vooraleer we op de eerste wandelen. Al zijn we op de Blindenweg toch worden we goed geïnformeerd over de splitsing van de wegen waar we straks rechtdoor moeten.

Nadat we de 1ste rustpost hebben gehad staan we eventjes stil aan de Baarzandse Kreek om in de verte het dorpje Groede te zien. Je moet zot zijn maar toch is er iemand die vandaag de wandeling doet op zijn klompen al zal deze toch op zijn tanden moeten bijten. Een gratis lekker appeltje kunnen we nemen van de plaatselijke landbouwer. Verder passeren we ook perenbomen die wachten om geplukt te worden. De 36 km wandelaars wandelen verder naar het dorpje met een toch vreemde naam “Nummer Een”. De merkwaardige naam is te danken aan het feit dat dit de eerste kavel van de Hoofdplaatpolder betrof. De buurtschap ligt aan de Westerschelde, tussen Breskens en Hoofdplaat in. Er wonen thans nog wel oorspronkelijke Nummer-Eeners, maar een zeer groot deel van de woningen wordt als vakantiewoning gebruikt. Als je eventjes net zoals wij doen vandaag kan je vanuit Het Gemaal links Breskens zien. Dat zal voor een andere keer zijn want we wandelen naast de Gaternisse Kreek naar een landbouwmuseum te Slijkplaat voor onze laatste rust.

Terug het open landschap in waar de wind vrij spel heeft. Voor we het beseffen zijn we terug in Schoondijke waar voor ons nog het lusje wacht met de 6 km. Op onze stappen terug zoeken we opnieuw de Krabbedijk op die we helemaal rond wandelen waar ik verbroeder met de leuke (snelle) meid Saar uit Breda. Moe en voldaan keren we huiswaarts naar de Belgische kust.

Verslag: Birger Coulier
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)