Genieten in de Dommelvallei

Elke eerste woensdag van de maand organiseert de wandelclub Mee Brueghel een wandeling. Deze keer was de start in de zaal De Wuft. De wandelclub had enkele afstanden klaargemaakt van 4 t.e.m 10 km doorheen de rustige landelijke wegen van Wijchmaal. Het is een deelgemeente van de stad Peer in Limburg.

Ik koos voor te starten de 8 km en vervolgens de aansluitende 7 km. Eerst wandel je door de woonwijk van Wijchmaal. Buiten de woonwijk kom je in het landelijke gedeelte tussen de maisvelden en de boerderijen. Zo kwamen we aan in het eerste natuurgebied Dommelvallei. Het natuurgebied strekt zich uit naar Hechtel-Eksel en Peer. Op onze weg kwamen we hooi- en weilanden, kleine visvijvers, rietvelden en enkele dennenbossen tegen. Het is een pareltje in de Kempen om te ontdekken. Verder bereikten we de Molenbeemden. Het is een klein perceel waar aan bosomvorming wordt gedaan. Het is de bedoeling dat andere plantjes er zullen groeien. Vervolgens stapten we langs de molen van ’t Molhem. Deze watermolen van 1338 was de enige in Peer. De molen van ’t Molhem werd zo genoemd omdat het in het gehucht Molhem lag. Stilaan kwamen we aan het einde van de 8 km wandeling. Na een beetje rust vatte ik de lus van de 7 km aan.

Deze lus ging via het centrum van Wijchmaal richting het natuurgebied Resterheide. Dit is eveneens een pareltje in de Kempen en ligt op de grens tussen Hechtel-Eksel en Peer. Het is een ideale plek voor het hele gezin. Op een speelse manier kan je er veel ontdekken en een leerrijk avontuurlijk parcours afleggen. Verder maakten we gebruik van het eindeloze fietspad. Vroeger was dit een spoorlijn. In de laatste kilometer genieten we nog van de ongerepte natuur in Resterheide. Ik heb heerlijk genoten in de Limburgse Kempen. Een prachtig parcours gewandeld, dikke proficiat aan het hele organisatieteam.

Verslag: Theo Vallons
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)