Verkennen van het Vlaamse Heuvelland

Westouter is gelegen in de provincie West-Vlaanderen, in het Heuvelland. Hier hield de wandelclub De Heuvellandstappers, hun Elfbergentocht door Westouter. Men kon kiezen uit de afstanden van 7 tot 50 km. Er was een goede bepijling en duidelijke plannen. Naargelang de afstand nam de moeilijkheidsgraad toe.

DSC06759

Vanuit de startzaal, OC Utendoale Westouter, stapten we voorbij een beschermd monument. De Blauwpoort (1807), dit was vroeger een herenhoeve. Dan was het genieten van de natuur in het Hellegatbos. Dit verwijst naar een diepe kloof onderaan de heuvelflank. Op de Rodeberg (136m), en op de Baneberg (140 m), was het zeer pittig wandelen. De heuvels bestaan uit lagen met vooral klei,  zand en zandsteen. Maar de panoramazichten waren prachtig op deze getuigenheuvels, van het Vlaamse Heuvelland. Even verder stond de houten windmolen, de Lijstermolen, dit is een staakmolen, vlakbij het restaurant ’t Molenhof. Bij mooi helder weer kan men hier de mijnterrils van Nord-Pas-de-Calais zien, en een 20 tal kerktorens. Ook de acht kleine Heuvellanddorpen (o.a. Loker) kan men waarnemen.

Na de rust, was het stappen in de Douvevallei met de Douvebeek. Super genieten deden we hier. In dit uniek stroomgebied van de Leie ligt zo’n 63 hec. natuur en bos. We stapten door schilderachtige holle wegen, met speciale knotbomen als toemaatje. De volgende berg (heuvel) wandelden we over, de Vidaigneberg (138 m). We vervolgen na zoveel moois onze weg terug naar de startzaal.

Het was inderdaad een “top” wandeltocht, met idyllische vergezichten, stille dorpen, heuvels die bergen heten, en we mochten even over de schreve (grens) naar Frankrijk stappen. Een streek die duidelijk getekend is door W.O.I, met een unieke rijke natuur en een belangrijke geschiedenis. “Eentje” om te koesteren…

We dankten alle vrijwilligers en bestuur van De Heuvellandstappers voor hun prima organisatie, en de panoramawandeling in de “West-Vlaamse Bergen”. De gekende picon of een streekbiertje smaakte prima bij vele wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem