Struinen door bossen en duinen in Oudsbergen-Opglabbeek

Vandaag hadden we zin om te gaan wandelen in Oudsbergen (Opglabbeek) waar de club De Bos- & Heikabouters Opglabbeek-As hun jaarlijkse 2-daagse Braambierentocht organiseerde. Voor outsiders, de braambieren hebben niks te maken met bier, maar hier worden in de volksmond braambessen in ’t dialect braambieren genoemd.

Alhoewel het in deze tijd normaal hoogtij is voor deze lekkernij, bleek dit tijdens onze tocht van 14km wel wat tegen te vallen. Waarschijnlijk te wijten aan de te droge zomer. We kregen wel heel wat bos te verwerken, waaronder als eerste het Joekelbos. Hier was men volop bezig met werkzaamheden om het bos meer tot zijn recht te laten komen als speelbos. Afwisselend betraden we smalle paadjes, brede kiezelpaden, zanderige op- en neergaande paadjes, kortom veel afwisseling.

Na een kleine 7km bereikten we de controlepost op de site van SenTower Park, waar buiten de paardensport ook andere evenementen worden georganiseerd. Hier konden we genieten van een fijne rust in een prachtige grote kantine. Die rust bleek achteraf ook wel nodig want het zwaarste stuk van het parcours ging ons nu onder de voeten geschoven worden. De pijltjes leiden ons nu naar de Duinengordel en dit was pas echt ploeteren door het losse zand.

Maar de omgeving was zo prachtig dat je die kuitenbijters er met plezier bijneemt. Wat een juweeltje van een gebied doorkruisten we hier. We kwamen in de nabijheid van de Oudsberg (waaraan de fusie haar naam te danken heeft) maar lieten die links van ons liggen. Op en neer ging het zanderige pad, terwijl we rechts van ons echte hoge duinen zagen liggen, begroeid met purperen heide en jonge dennenboompjes. Je merkte dat hier in vroegere tijden de zee baas was geweest.

DSC_5855

Gewoon prachtig om dit allemaal te mogen ervaren. Bedankt clubbestuur, medewerkers en parcours verantwoordelijken om ons dit aan te bieden. We hebben weeral eens genoten van een onvergetelijke wandeltocht die iedere echte wandelaar zou moeten meemaken.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise