Nazomers wandelen rond Mere

In Oost-Vlaanderen, hield de wandelclub De Kadees Aalst hun 5de Ajuintocht. De nieuwe startzaal was in de Sint Jozefschool te Mere. Dit dorp is een deelgemeente van Erpe – Mere. En Erpe – Mere, wordt ook de watermolengemeente genoemd, van dit mooie Scheldeland. Enkele molens, staan er in Mere sinds de 19de eeuw.

Een staakmolen, enkele watermolens, waarvan er één onder een dak zit met een woonhuis. Deze maakt deel uit van een gesloten vierkantshoeve. De Gotegemmolen (1387), is nog actief en een beschermd monument (1993). Eveneens is de omgeving als dorpsgezicht erkend als een beschermd monument.

DSC06966

We kwamen wandelen door de natuur en deze hebben we gekregen.  Alle afstanden van 6 tot 28 km, stapten richting Nieuwerkerke. De grotere afstanden (vanaf 15 km) wandelden via glooiende pittige trage wegen verder richting Heldergem (Haaltert).

Den Dotter, een 20 ha natuurgebied, is een stiltegebied, en konden we droog doorwandelen. Het  strekt zich uit over de twee oevers van de Molenbeek, op de grens van Aaigem en Heldergem. De naam komt omdat er in het voorjaar vele gele dotterbloemen bloeien. Het was genieten, van zoveel mooie natuur.

De Denderstreek is drassig, met centraal gelegen de Molenbeek – Ter Erpenbeek. Een prachtige fauna en flora kregen we te zien als wandelaar, langs de grillige loop van de beek. Het leemlandschap is licht glooiend, en in de beekvallei meandert de Molenbeek verder. Op het einde van onze tocht, stonden we even stil bij de Grote Kapel, ook Dikke kapel genoemd. Een fraaie barokkapel (1640) met imposante deuren, en een beschermde omgeving met lindebomen.

DSC06976Een wandeling met een vleugje cultuur, maar vooral met een unieke natuur, en verrassende trage wegen. Een tocht waar men tot rust komt. De gratis rijstpap smaakte voortreffelijk. We dankten de Kadees voor deze afwisselende Ajuintocht. Super gedaan parcoursmeester, bepijlers en alle vrijwilligers. Top natuurtocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem