Succesvolle Canteclaermars in de Leiestreek

Op zondag 15 september organiseert Wandelclub Natuurvrienden Deinze zijn 38e Canteclaermarsen. Dat is de Gordel der Leiestreek, die zij organiseren in samenwerking met Langs de Leie (VVV Leiestreek) en de stad Deinze. Er is voor elke wandelaar wat wils met afstanden van 4, 8, 12, 18, 24 en 32 km. De wandeling start en eindigt aan het VTI in Deinze. Deinze heeft heel wat met de Leie. De rivier vloeit langs de stad heen. Langs oude Leiearmen ontstonden plekjes waar het heerlijk vertoeven is. De grilligheid van de rivier gaf aanleiding tot de geboorte van het natuur- en recreatiedomein Brielmeersen. Zelfs het gerenommeerde Museum van Deinze en de Leiestreek draagt de naam van de Leie in zich. Op deze prachtige nazomerdag ga ik op pad voor 18 km wandelplezier.

De 12-18-24-32 km stappen de kromme brug over en volgen het Schipdonkkanaal tot Noorderwal, het samenvloeiingspunt van Leie en vaart. Via Dhoye en het onverharde pad langs de Oude Leie trek ik richting Grammene. Ik volg een stuk van de Vlasroters wandelroute, een wandeling die de wandelaar meeneemt naar de Leiestreek, ook wel eens Golden River genoemd omdat het vlas vroeger verscheept werd via de Leie. De oude Leiearm van Grammene is de langste van de Leiestreek en toont de meanderende Leie zoals die tot 1974 bestond. Ik trek verder langs Den Duiker en het knuppelpad door prachtig natuurgebied naar de rustpost in Wontergem.

Hierna keren de 18-24-32 km terug door het 12 ha. groot natuurgebied van de Vondelbeek met zijn typische wilde plantengroei. Via de Vondelvallei, onverharde paden en de Oude Koeweg geniet ik van het Schepenwegeltje richting de rustpost in Grammene.
Hierna keren alle afstanden langs de geklasseerde spoorwegbrug terug en volgen de onverharde paden van het Oude Leie viswater. Door een groene oase van rust gaat het richting Deinze. Via de vaart de Dossche brug en de Markt bereiken we terug de startzaal.

Velen genieten nog na van een overheerlijke barbecueworst of een lekker ijsje met aardbeien, en de wandelaars die 6 wandelingen op hun spaarkaart hebben verzameld krijgen er nog 4 lekkere streekbiertjes (Augustijn) bij.
We hebben vandaag met zijn allen genoten van een voortreffelijk, zonovergoten wandeltocht, de maar liefst 2265 naar Deinze afgezakte wandelaars waren uitermate tevreden. Hoedje af voor de voltallige ploeg Natuurvrienden, alles was piekfijn tot in de kleinste details verzorgd.

Tekst: Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier