Prachtige duin- en poldertocht

Voor de 50ste maal werd de internationale Duin- en Poldertocht ingericht als onderdeel van De Kust Wandelt. De Duintrappers uit Westende verzorgden de organisatie vanuit Sporthal De Bamburg in Lombardsijde. Er kon gekozen worden uit verschillende afstanden tussen 6 en 30 km die onderling ook combineerbaar waren. De twee grootste afstanden kregen eerst een lus vanuit de startzaal voorgeschoteld, de rest wandelde onmiddellijk naar de rustpost.
De andere afstanden wandelden eerst 3,3 km naar de rustpost. Het ging via rustige wegen, enkele wegels en langsheen het golfterrein.

Na de rust werd een mooi natuurgebied voorgeschoteld dat de wandelaars naar het strand leidde. Op het strand was het genieten van een lichte bries en van de vele zeilbootjes op het water. Een trap over de duinen brengt de stappers naar de overkant, naar de IJzermonding. Steeds via wandelpaden, verkeersluwe baantjes en langsheen het militair domein wordt de rustpost voor de tweede maal bereikt na een lus van 6,5 km.

Een derde lus van 6,750 km gaat opnieuw door een stuk natuurdomein tot aan de splitsing net voor het strand. Daar buigt de lus af richting Westende, door een prachtig duinengebied tot het Sint-Laureins hotel. Onderweg de vele bunkers, stille getuigen van een verschrikkelijke oorlog. 13 bunkers en 6 open beddingen voor kanonnen zijn er bewaard gebleven. Rond het hotel werd aan een nog grotere site gewerkt met steviger bunkers. Beide sites behoorden tot hetzelfde Stützpunkt Seydlitz. De vuurleidingsbunker is in 2007 beschermd als monument.

Voorbij hotel St.-Laureins ging het een stukje op de dijk, tijd om even op een bank te zitten en het zand uit de schoenen te schudden. Daarna een stukje door de bebouwde kom om dan via een dreef, langsheen enkele campings, de hoofdweg te bereiken. Eenmaal die overgestoken kwam de rustpost weer vlug in zicht.
Na de derde rust moesten enkel nog 2,8 km afgelegd worden tot het einde van de tocht. Ook die laatste kilometers waren heel aangenaam om te wandelen door een zandweg en een zeer rustige asfaltweg.
Het was een zeer mooie wandeling met heel wat afwisseling. Het was genieten van begin tot einde door een prachtig parcours, een zeer goede bewegwijzering en een perfecte organisatie. Proficiat aan de Duintrappers!
Tekst en foto’s: Josiane Questroy

De volledige fotoreportage is te bekijken via deze link