Mooie natuurgebieden in Bavikhove

Op tocht met Vlasboer Bavo  in Bavikhove

Het belooft terug een mooie wandeldag te worden, goede temperatuur en droog. We hebben de keuze uit 4 lussen, tussen de 5.5 en 23 km. Het doet algauw de ronde dat de 6 en 11 km heel mooi zijn, een echte natuurtocht. Ik kies eerst voor de lus van 11 km.

Bavikhove ligt tussen Harelbeke (hoofdgemeente) en de andere deelgemeente Hulste, langs de rivier de Leie. Bavikhove  heeft slechts een oppervlakte van 6,69 km² en telt een kleine 4.000 inwoners. In 1120 spreekt van van Bavinghova wat ‘de hoeve van de leden van Bavo’ betekent. Bij de inkom van de zaal staat een groot beeld (gebouwd in 1994) opgesteld die de naam kreeg ‘Boer Bavo’. Deze Bavikse reus herinnert aan het vlasverleden van de Leiestreek. Bavo draagt een pet, een geruite halsdoek en klompen. Hij rust uit, met een pint in de hand, gezeten op een bizonkar. Het is uitzonderlijk dat de reus aan de startzaal staat, hij komt enkel op de kermisfeesten in juli.

Bavikhove is zandlemig en stijgt lichtjes van noord naar noordoost. De Leie doorkruist het landschap. Het eerste deel van mijn tocht (5,5 km) loopt doorheen een prachtig natuurgebied. Met af en toe een blik op de Leie is het bovenal genieten. Eenmaal het natuurgebied  verlaten, trekken we richting  Ooigem  en nemen hier nog eerst de Oude Leiearm wandelroute, om zo op onze rustpost te belanden in een plaatselijke Schuur. We wandelen voorbij het kasteel van Ooigem met zijn beschermde duiventil en schandpaal. Na rust wandelen we eerst wat door landelijke wegen om dan terug langs de Oude Leiearm te komen, nu langs de andere kant. Zo komen we terug in Bavikhove (startzaal).

Het tweede deel van mijn tocht (6,5 km) gaat de andere kant op, richting Izegem. Deze lus brengt ons langs Agristo, dit is een aardappelverwerkend bedrijf, langs de achterzijde en via smalle paadjes belanden we tussen de maïs en fruitkwekerijen. Nu nog enkele landelijke wegen en onze tocht zit erop. Dank aan de Bavostappers voor deze mooi ineengestoken natuurtocht met als enig discussiepunt de inschrijvingsprijs (effectief € 1,50 voor leden; in de Walking staat € 1,10. Het is beter om dergelijke fout niet te maken, aldus worden discussies met de wandelaars vermeden.

Geschreven door Patrick Olivier

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere