Zomerse tocht door bos en heide in Maasmechelen

Vandaag kunnen we ons nog eens uitleven in het prachtige gebied van de Maasmechelse Heide, deel uitmakend van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier organiseert de club De Heikrekels van Maasmechelen hun Mechelse Heidetocht met vertrek in het lokaal van de schutterij Sint-Monulphus en Gondulphus. Dit park strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, As en Genk.

Het omvat een gebied van 5700ha bos en heide en het is het eerste nationaal park dat door de Vlaamse overheid is opgericht. Voor meer info klik op deze link . Volgens onze bescheiden mening is Maasmechelen wel de koploper in dit gebied door zijn grote diversiteit aan natuurelementen, zoals bos, mooie heidegebieden, grote waterplassen ontstaan door grind- en zanduitbatingen, heuvelachtig met prachtige uitzichten tot over de grens met Nederland.

Daarom raden we iedere wandelaar aan om bij deze club te komen wandelen, want zij weten als geen ander waar men je de mooiste parcours kan aanbieden. Wij genieten met volle teugen van dit prachtige landschap en verbijten hierbij de ochtend frisheid. Maar het zonnetje doet goed zijn werk en na een tijdje worden we lekker verwarmd en kan er al een jasje uitgedaan worden. Af en toe moeten we onze kuitspieren aanspreken, maar worden dan ook weer beloond met geweldige panorama’s, met beneden ons uitgestrekte plassen van de zandgroeven en in de verte de schoorstenen van het bedrijf DSM en Chemelot in Geleen(N).

De lucht die we hier inademen is van een opperste kwaliteit. Er worden  metingen gedaan door de Antwerpse Universiteit op uitwisseling van broeikasgassen tussen het heide-ecosysteem en de atmosfeer. We zien hier ook diverse  meettoestellen op een redelijke hoogte opgesteld staan.

Langzaam dalen we af van het hoge plateau naar de lager gelegen bossen en bereiken na enige tijd terug het vertreklokaal. We willen hierbij het bestuur en de medewerkers  bedanken voor het aanbieden van deze unieke tocht en zeker de uitpijlers te feliciteren voor de perfecte aanwijzingen op het parcours. Wij kijken vol verwachting uit naar een volgende tocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise