Sappig Haspengouw

Deze keer ging ik wandelen in het zuiden van Limburg Wellen. Het is de fruitstreek in het Haspengouwse gedeelte van provincie Limburg. Wandelclub ‘Wellense Bokkerijders’ organiseerden een wandeling met vertrek aan de zaal De Meersche. Er was keuze tussen verschillende afstanden van 4 t.e.m. 26 km.

Mijn keuze ging naar de 14 km. We gingen van start, kruisten enkele straatjes en kwamen onmiddellijk in de natuur De Broekbeemd. Het Broekbeemd is een 40ha groot natuurgebied dat in het zuidelijk deel van de Herkvallei ligt. Dit rustig gebied ligt tussen de dorpskernen Wellen en Herten. Het riviertje de Herk kwamen we nog enkele keren tegen op onze wandeling. Uit het mooie natuurgebied bereikten we een deelgemeente van Wellen- Herten. Het landelijke gedeelte bracht ons naar de veldwegeltjes met heel veel fruitplantages. We wandelden langs heel wat variaties van appelen en peren klaar voor de pluk.

Onderweg kwamen we nog enkele dorpjes tegen zoals Kuttekoven (Borgloon) en Berlingen (Wellen) ook daar is er veel fruit. Hier en daar waren er enkele holle wegen met vlierbessen- en rozenbottelstruiken. Van het landelijke gingen wij opnieuw het natuurgebied in. De Grote Beemd is een mooi wandelgebied. Het is ook bekend als De Herkvallei ten noorden van Wellen. Het gras aan de vallei wordt gebruikt als hooiland. Het is ook een moerassige gebied dat wordt beheerd door v.z.w. Limburgs Landschap.

Ondertussen bereikten wij de tussenstop dit was welgekomen met het warme weer. Na even bekomen wandelde ik de laatste km. We wandelden verder in het natuurgebied de Grote Beemd. Op het einde van het gebied zagen we de kerktoren van Wellen, dit betekende het einde van schitterende wandeling. Bedankt aan de Wellense Bokkerijders, ik heb ervan genoten.

Verslag: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)