West-Vlaanderen wandelt

West-Vlaanderen wandelt in Wervik

Met een heerlijk nazomerweer in het vooruitzicht was de Wervikse Wandelsportvereniging paraat om de vele wandelaars (2758) te ontvangen in de ruime sporthal De Pionier. De wandelaars kwamen van overal, verscheidene bussen met wandelaars hadden als eindpunt De Pionier. Niet minder dan 8 afstanden werden er aangeboden, van 6 km tot 42 km, voor elk wat wils. Ik opteerde voor de 12 km.

Wervik is een West-Vlaamse stad grenzend aan Frankrijk. De Leie snijdt de stad als het ware in twee met het Vlaamse gedeelte en het Franse (Wervicq-Sud). De stad heeft een oppervlakte van 43,61 km en telt 18.754 inwoners (2019). De streek is bekend voor zijn tabaksteelt, het Tabaksmuseum was een publiekstrekker op deze tocht met gratis ingang. Je ontdekt er alle uitzichten van de vier eeuwen oud zijnde cultuur. In een van de zalen loopt een tijdelijke tentoonstelling met werk van de bekende illustrator Carll Cneut, afkomstig van de deelgemeente Geluwe. Vele wandelaars bekroonden het bezoek met een heerlijk terrasje.

Daar had je ook zicht op de Briekenmolen, een bakstenen stellingmolen uit de 18e eeuw. We waren ook al de Kruisekemolen voorbij gekomen, een houten staakmolen uit de 18e eeuw. In de loop van de tocht zou ik twee kerken voorbijkomen, de Sint-Jozefskerk in het begin van de tocht en later de Sint-Medarduskerk aan de Leieboorden. Deze laatste grootse, gotische kerk kwam er in de bloeiperiode van de Bourgondische hertogen. Het gemeenschapscentrum De Knippelaar in wijk Hoogland (Kruiseke) was de ruime rustplaats na 5,9 km.

Het was een aaneenrijging van rustige en onverharde wegen door een rustig landschap. Uiteraard mocht het recreatie-eiland De Balokken niet ontbreken. Het voetgangersbrugje over de nieuwe Leie was leuk om te doen. Het domein is 36 ha groot, het ontstond bij de rechttrekking van een Leiemeander begin de jaren 1990. We doorkruisten de weilanden en wandelpaden van het domein.

22019-09-22 Wervik-124

Einde van een aangename wandeltocht vol afwisseling, piekfijn en feilloos georganiseerd met aandacht voor catering en ruime rustposten. Dank aan de Wervikse Wandelsportvereniging.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier