Natuurreservaten en prachtige natuur

Ophasselt, natuur-lijk en -rijk

Wie van de natuur houdt, kruist de Natuurreservatentocht In Ophasselt aan in zijn agenda. In samenwerking met Natuurpunt organiseert wandelclub De Padstappers Geraardsbergen deze wandeltocht. De weersvooruitzichten waren allesbehalve rooskleurig, wellicht was de opkomst erdoor wat minder (eindcijfer: 1065) maar zie, ik heb amper regen gezien, het viel reuze mee. Ik opteerde voor de 14 km.

2019-09-29 Ophasselt-1

Ophasselt is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Geraardsbergen. Het is een landelijk woon- en landbouwdorp in de Denderstreek. Zij is 7,44 ha groot en telt 1.662 inwoners (op 31/12/2005).

Op deze wandeltocht staat de natuur centraal en dit op alle afstanden (keuze uit 7 afstanden). Twee natuurreservaten stonden geprogrammeerd: het Moenebroek (kleinere afstanden) en de Boelaremeersen (grotere afstanden). Enkele ingedommelde dorpen ingesloten tussen velden, akkers en weilanden zorgen voor rust en ongerepte natuur. Intussen had ik het Hasseltbos op de Gapenberg doorkruist: een typisch beukenbos. Na 4,7 km kwam ik op de rustpost De Garve in het centrum van Ophaselt, geflankeerd door de Sint-Pietersbandenkerk, een beschermd monument met sporen uit de 15de eeuw.

Het stuk tot aan de volgende rustpost in Schendelbeke bedroeg 5,3 km. Het leidde mij doorheen prachtige stukjes natuur, soms wel drassig met het Moenebroek als orgelpunt. Het reservaat is erkend als Europees Natura 2000-gebied en ligt aan de Dender. Dit kleinschalig landschap wordt gekenmerkt door drogere hogere gelegen graslanden, akkers en hooilanden omzoomd door knotwilgen en poelen. In dit gebied worden brokstukken van de Lancaster getoond, een bommenwerper gebruikt in mei 1944. De rustpost was gelegen in de nabijheid van de Sint-Amanduskerk in Schendelbeke met sporen uit de 12de eeuw.

2019-09-29 Ophasselt-157

Mijn laatste gedeelte van de tocht bedroeg 4,2 km. Het bracht mij langs rustige verharde en onverharde paden terug richting de werkplaatsen Derito, eindcontrole. Slot van een prachtige natuurwandeling, goed in elkaar geknutseld met prima bepijling en goed uitgeruste rustplaatsen. Dank aan de Padstappers voor deze mooie tocht waarvan ik met volle teugen genoten heb.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere