Winderige Bamistocht

Vandaag geen verre verplaatsing we blijven kortbij huis, we gaan voor een wandeling in Booischot, naar onze wandelvrienden van Ivas Itegem die reeds voor de 11de maal hun Bamistocht organiseerden. We starten vanuit de plaatselijke parochiezaal van Booischot. De wandelaars konden kiezen uit afstanden van 4 km tot 42 km. De weersvoorspellingen waren niet al te schitterend, dus kiezen we voor een trip van 18 km. Eens we het centrum uit zijn zoeken we de groene omgeving op van de Grote Netevallei. Het oude cultuurlandschap is hier goed bewaard gebleven. Kilometerslang kronkelt de Grote Nete door dit unieke natuurlandschap.

Er volgt een prachtige passage langs de oevers van de Grote Nete, vooraleer we het ca 62 ha grote natuurdomein Herebossen bereiken. Het gemeentelijke Netepad stuurt ons door een deel door het bos, naar de rustpost in Hulshout. Na rustpauze gaat het verder via de smalle slingerende paadjes van het landelijke gebied De Goren, in de richting van Wiekevorst. Ondertussen zijn we op de rustpost aangeland. Na rust gaat het verder via stille landelijke veldwegen, naast akkers en weilanden deels over privédomeinen.

Voor we het beseffen bereiken Hulshout, en mogen we gaan rusten. Na rust zijn we klaar om de resterende slotkilometers aan te vangen. Al snel belanden we terug in het domeinbos Herebossen. De Herebossen behoorde vroeger bij de Merode bossen, sinds 1985 behoren ze toe aan het Vlaams Gewest. We doorkruisen dit prachtige domeinbos. Even verderop passeren we het Toreke, een oude ijzerzandstenen mijlpaal. In Hulshout worden nog steeds spook- en heksengeschiedenissen verteld die zich afspeelden om en rond het Toreke.

Nog een laatste passage langs de oevers langs de Grote Nete, vooraleer het parcours ons door een deel van 30 ha grote kasteeldomein Hof Ter Laken stuurt. Kempens Landschap nam in 2018 het domein in erfpacht. Via een dubbele monumentale Lindendreef bereiken we Booischot. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub Ivas Itegem voor deze uitstekende organisatie.
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen