Roeselare

Rode Neuzentocht Zilverberg (Roeselare)

Plezant om eens in eigen stad te wandelen. Het weer zag er wisselvallig uit maar op mijn  tocht zou het best meevallen, wat sporadische regen. ’t Wandelvoetje Ledegem had opnieuw voor de mooie, knusse startzaal Zilverlink gezorgd, ook ideaal als uitgangspunt voor een mooie groene wandeling. We zijn op de Zilverberg, een dorpje op het grondgebied van Rumbeke, op zijn beurt deel uitmakend van de stad Roeselare. Er waren drie lussen van een goeie 6 km en eentje van vier. Ik opteerde voor lus A en C omdat daar het meeste groen was.

Via onverharde paden in een park ging het algauw richting Bergmolenbos, een stadsbos in wording ten zuiden van Roeselare. Het domeinbos is 9 ha groot en omringt de kleiputten. Ik stapte langs kleiputten, waterpartijtjes, bloemrijke hooilanden. Volgens mij is deze groene parel de mooiste natuurplek van Roeselare. Sinds de jaren ’90 werd al heel wat bos aangeplant maar op termijn moet het Bergmolenbos uitgroeien tot een multifunctioneel bos ter grootte van 135 ha.  Naast mooie bermbloemen was er op een bepaald ogenblik ook een mooi natuurfenomeen te zien, een bevallige regenboog, voorteken van een lichte regenbui. Dan maar snel naar de rustpost.

Lus C deed voornamelijk het Sterrebos aan. Eerst kwam ik aan een infobord archeo site Oude Zilverberg (hier klikken) waar een belangrijke vondst werd gedaan: paalsporen van een nederzetting die zou dateren van het einde van de nieuwe steentijd (neolithicum). Het Sterrebos in de deelgemeente Rumbeke is 27 ha groot. Het is een provinciedomein in het bezit en beheerd door de provincie West-Vlaanderen. Op het kasteeldomein bestaat het grootste deel uit bos met aansluitend een 19de eeuws park in Engelse stijl en hooiland. Het kasteel is een van de oudste renaissancekastelen van België. Het Sterrebos maakt deel uit van het project Bergmolenbos. Ik doorkruis het bos tot in het centrum ervan, de Sterre, plaats waar verscheidene boswegen samenkomen op één punt. Eens het bos uit, ging het langs rustige verharde wegen richting eindpunt. De toren van de Sint-Henricuskerk overal van ver te zien.

2019-10-02 Roeselare-114

Einde van een afwisselende, verzorgde en mooie lussentocht. Dank aan ’t Wandelvoetje voor de perfecte organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere