Tweedaagse van de Westkust

Tijdens het eerste weekend van oktober organiseerde wandelclub Buencamino vzw Step Forward uit Koksijde traditiegetrouw hun Tweedaagse van de Westkust. Verantwoordelijke Bart Baert beloofde de wandelaars een tweedaagse aan de West-Vlaamse kust met mooie, afwisselende parcours over strand, door duinen, bos en historische villawijk. Op zondag maakte de tocht deel uit van de Wandeltrofee ‘De Kust Wandelt’. Op beide dagen werd hetzelfde parcours voorgeschoteld en bestond telkens uit 5 verschillende lussen tussen 4 en 8 km. Iedere lus had een aparte kleur van pijltje. Er stond één langere lus van 14 km op het programma met een bijkomende rustpost. Deze trok richting de Franse grens, tot de wijk De Mol. De inschrijvingen vonden plaats in de mooie zaal van Centrum De Boare.

Eind augustus werd bij mij een nieuwe heupprothese geplaatst en vandaag kreeg ik groen licht van mijn kinesitherapeut om een korte wandeling te maken maar zware, pittige zandstroken te mijden. Daarom opteer ik om het parcours van de blauwe pijltjes te volgen dat grotendeels door het centrum en langs de zeedijk loopt. Ideaal parcours om rustig te herbeginnen.
Buiten een korte zandstrook langs het domein Houtsaegher was het een volledig verhard parcours waarin de Dumontwijk centraal stond. De Dumontwijk in De Panne is sinds 1995 beschermd als stadsgezicht. Het is een charmante wijk, waar je even kan verpozen weg van de drukte. De architecturaal interessante en geklasseerde Dumontwijk refereert naar de typische Cottagestijl.  Ik flaneer een flink stuk langs de zeedijk, wijk eventjes af van het parcours om tot aan het Leopold I-monument te komen. Op het monument staat er een Latijnse opschrift vermeld, vertaald als: ‘HIER IS LEOPOLD DE EERSTE KONING VAN BELGIE OP DE 17e DAG VAN DE MAAND JULI ANNO 1831 BINNENGEKOMEN OP BELGISCHE GROND EN PLECHTIG ONTVANGEN’

Langs de Koninklijke kapel vervolg ik terug mijn traject tot aan de startzaal. Na enkele praatjes links en rechts besluit ik om nog een stukje van het oranje parcours te stappen. Ik stap voorbij het opvallend kunstwerk De Spin van kunstenares Monique Mol en met een trappenpassage trek ik over de duin Kykhil. Het is een plaats waar je kan genieten in de groene long van De Panne. Bovenaan is er een uitkijkplatform vanwaar je een mooi zicht hebt op de historische Dumontwijk en de zee.

Wie de overige lussen volgde kon genieten van de vele mooie natuurgebieden die De Panne te bieden heeft. Het Calmeynbos, het natuurgebied De Westhoek, het domein de 3 Vijvers in Adinkerke, de Oosthoekduinen, om er enkele op te noemen, zijn pareltjes om doorheen te stappen.
Wandelclub Buencamino vzw Step Forward kon, vooral op zaterdag met 822 deelnemers, al bij al tevreden terugblikken op een geslaagd weekend. Zondag viel het wat tegen, het barslechte regenweer zal er grotendeels voor iets tussen gezeten hebben. Toch een dikke proficiat aan alle bereidwillige medewerkers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton