Houtland

Veldtocht Lichtervelde

Uitstekend wandelweer zou het worden. Startzaal De Schouw liep goed vol want zo’n 1500 wandelaars zouden de inschrijvingstafel langskomen voor de Veltocht ingericht door de Margrietestappers. Ik opteerde voor de 15 km, sommigen vonden het spijtig dat het van 9 km naar 15 km ging, geen tussenafstand dus.

Lichtervelde is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het is een woon- en pendelgemeente met landbouw (verspreide hoeven) en wat nijverheid. Ze heeft een oppervlakte van 2.593 ha en telt ruim 8.500 inwoners. Met de gemeentelijke fusies is Lichtervelde autonoom gebleven. De gemeente ligt in het Houtland, in het centrum van de provincie tussen Torhout en Roeselare. De parcoursbouwer had vooral de noordelijke kant van de gemeente uitgekamd.

Landelijk is het er zeker maar ik miste toch wat de onverharde paden, ik ben maar een paar kleine stukken tegengekomen. Het licht golvend reliëf varieert van 49 meter in het zuiden, zijnde het Heihoekplateau, tot 17 meter in het noorden. Het eerste stuk ging even richting Koolskamp bezijds de autosnelweg E403 tot aan de rustpost op een boerderij ergens op de Heihoek. De meesten hadden hier 3,8 km afgelegd.

2019-10-05 Lichtervelde-111

Het tweede stuk van 6 km ging voor mij richting Het Veld. Ik kwam slierten wandelaars tegen langs rustige autoluwe verharde wegen. Het Veld is een uitloper van Bulskampveld. Het ging naar de rustpost Decock, gevestigd in een loods. Inmiddels had ik bijna 10 km afgelegd. Het laatste stuk van 5 km bleef hoofdzakelijk op rustige wegen. Stilaan kwam de bebouwing weer in zicht. Het ging naar de marktplaats waar we enkele bezienswaardigheden passeerden. De Sint-Jacobuskerk van eind de 19de eeuw is gekend voor de verering van Sint-Margaretha (in de volksmond ‘Margriete’, ook de wandelclub heeft deze naam gekozen). Het gemeentehuis is een sierlijk gebouw jaren 1950. Ter hoogte van de bibliotheek fotografeerde ik het beeld ‘Liedjeszanger’, een accordeonspeler die herinnert aan de vroegere plaatselijke accordeonfabriek Callewaert.

Zo kwam er een einde aan een rustige, landelijke tocht doorheen de kalme noordelijke kant van de gemeente Lichtervelde. Dank aan de de Margrietestappers voor en feilloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere