Leiestreek

Herfsttinten in Deinze

Wandelclub Natuurvrienden Deinze hadden afspraak met de wandelaars in een ruime zaal van de Brielpoort in Deinze. Even verder was er ruime parking voorzien maar om 9u stond die al bijna vol. Op deze tweede dag van de weektocht waren vier lussen geprogrammeerd. Ik opteerde voor lus 3 en 2, in totaal een goeie 12 km. Ik was gewapend met regenkledij maar gelukkig was deze niet nodig, het was aangenaam wandelweer.

2019-10-08 Deinze-3

Lus 3 ging richting Brielmeersen via de Leie. Bij de meeste wandelaars stond deze lus op de agenda, het was dan ook een zeer goede keuze. De Brielmeersen is een park en recreatiedomein van 35 hectare in het centrum van Deinze, tussen de Leie en het Schipdonkkanaal. Het domein wordt beheerd door de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Ik genoot met volle teugen van de fraai aangelegde wandelpaden, mooie siervijvers en het dierenpark met zijn ooievaarskolonie ofschoon ik er maar enkele gezien heb, wel andere vogels. Dit is de groene long van Deinze, zoveel is duidelijk.

Na een korte rustpauze in de startzaal nam ik dezelfde richting maar dan voor lus 2. Ik volgde opnieuw het wandelpad langs de Leie, trok de brug over en volgde het vernieuwde Parijspad richting Machelenstraat. Mooie paadjes richting Oostkouter volgden elkaar op. De vallei van de Kattebeek is een verzorgd stukje natuur met mooi aangelegde paden, kronkelend tussen het groen. Zo kwam ik Petegem binnen.  Petegem-aan-de-Leie ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Leie. Het dorp is een deelgemeente van Deinze, waarmee het één en dezelfde stedelijke kern vormt. Ik stap rond de Sint-Pauluskerk en het vernieuwd administratief centrum. Ik stap door het Martinuspark met mooie visvijver. Via het Antoon Van Parijspad en de Tolpoortbrug, de Onze-Lieve-Vrouwkerk  kom ik terug in de startzaal.

Einde van een mooie wandeldag in Deinze. De weergoden waren ons goed gezind. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere