Grimmerttocht doorheen Pater Lievensdorp

Op zaterdag 12 oktober was ik aanwezig in het West-Vlaamse dorpje Moorslede. In de volksmond spreekt men hier echter van Moorslé. Moorslede is een samenstelling van moor of moeras en lede, wat weg of passage betekend.
Ik word er opnieuw hartelijk ontvangen door de plaatselijke wandelvereniging
De Velodroomvrienden. Van ’s morgens vroeg stonden de talrijke medewerkers klaar in het Gemeenschapscentrum De Bunder om de wandelaars de weg te sturen voor hun jaarlijkse Grimmerttocht. Een wandelevenement gekruid met 4 tochten van 6 tot 24 km, een herfsttocht doorheen het Pater Lievensdorp. Door omstandigheden opteer ik voor de kortste afstand terwijl collega Patrick Olivier kiest voor de 18 km.

De tocht vandaag is genoemd naar de reus Grimmert. Hoewel de Moorsleedse reuzen vooral tijdens de jaren ’60 zichtbaar waren in het lokale straatbeeld, heeft het reuzengezin met vader Grimmert en vrouw Freya de tand des tijds niet doorstaan. De Heemkundige Kring Moorslede blies de reuzen enkele jaren geleden opnieuw leven in. Met de steun van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten uit Roeselare en heel wat vrijwilligers werd het reuzenechtpaar Grimmert en Freya volledig nieuw gebouwd.
Aan de inkomsthal is een lustige medewerker al volop in de weer met het bakken van Duitse braadworsten. Net iets te vroeg vlak na het ontbijt, ik hou deze worst tegoed tot na de wandeling. Door de parcoursmeester worden we de pure boerenbuiten ingedropt. Het wordt vlug duidelijk dat we vandaag doorheen een erg landelijke streek zullen wandelen. Voor mij was de eerste rustpost al voorzien na 2,5 km in een plaatselijke, mooie hangar ingekleed met als thema de wielrennerij in retrostijl. Deze wandelclub heet niet voor niets De Velodroomvrienden…..

De langste afstanden trekken van hieruit naar het Heksendorp Beselare langsheen de Keiberg. De landelijke wijk De Keiberg ligt 52 m boven de zeespiegel. Deze ‘berg’ maakt samen met de hoogten van Passendale en Geluveld deel uit van een vertakking van de Midden-West-Vlaamse heuvelkam. Langs de Heksen- en Pionierwandelroute gaat het terug richting de rustpost.

Van hieruit rest er voor mij nog een goeie 2 km tot het einde van deze rustige Grimmerttocht. Meteen de afsluiter van een landelijke zaterdagwandeling, de organisatie was zoals altijd verzorgd en compleet. Zaal De Bunder was al aardig volgelopen. De Velodroomvrienden konden tevreden terugblikken met een opkomst van 1024 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier