150 km rondom Terhagen

De wandeltijd is niet van het grootste belang vandaag, wakker blijven des te meer want met het klaarmaken voor de verplaatsing zal dit een inspanning vergen om 40u wakker te blijven om een Euraudax- wandeltocht mee te pikken van maar liefst 150 km. De organisatie is o.l.v. Gerry, lid van de Kleitrappers. Een 68 wandelaars zullen gestart zijn maar niet allen doen ze de volle tour. Ongeveer de helft van de groep gaan de grootste inspanning doen.

We zijn gestart zaterdagmorgen 11u en gaan richting recreatiedomein de Schorre. De Rupel assisteert ons naast de Kaai waar naast de graffitischilderijen ook ijzeren beelden staan tentoongesteld om de buurt op te vrolijken. Voor zijn rol bij de bevrijding van Boom kreeg Robert Vekemans hier een eigen beeld om hem te eren. Het water van de Rupel wordt vervangen door die van de Schelde waar ook de oude steenbakkerij was gelegen maar nu een verlaten site is geworden. Inwoners van de wijk Hellegat in Niel en de wijk Noeveren in Boom hebben een actiegroep opgericht tegen de plannen van de Vlaamse Waterweg, om alle bomen langs de Scheibeek te kappen en de gewelven van de watermolen te slopen & dit willen ze duidelijk aantonen door een tekenpetitie op de borden aan het begin van deze stukje.

Even gepauzeerd in Niel en we wandelen verder langs Schelle, Aartselaar en Reet om zo om terug richting De Schorre te wandelen bekend door het festival Tomorrowland maar ook voor zijn cyclocross waar het parcours stilaan zijn vorm krijgt. Het begin van de 2de lus is hetzelfde als deze van daarnet daar we aan de overkant van de Rupel moeten zijn en de enige weg hierlangs is. Daar vindt men in het dorpje Klein-Willebroek het Provinciaal groendomein Broek De Naeyer de thuishaven van de bevers. Het Blaasveldbroek is nu nog de ideale tijd om door te wandelen daar het nog niet donker is geworden want eens Heffen achter de rug zal het wachten zijn voor geruime tijd om de zon terug te zien. De lus tijdens de nacht staat hier bekend als die van centrum Mechelen.

Voor dat we het merken is de Brusselpoort (stadspoort) de afsluiter van het centra gedeelte & wandelen we verder naar Battel om tijd te maken voor de bevoorrading. Alles loopt (nu nog) vlot in Reet als Rumst om enkele deelnemers te huldigen voor het behalen van hun ‘Gouden Arend’ in de startzaal. Het is weer ochtend dus de zon zal weer schijnen al zal dat ook soms door de druppels zijn daar het eventjes nat werd. We wandelen naar Ruisbroek -> Eikevliet en terug naar Ruisbroek om bekend terrein te zien als we terug keren naar Terhagen. De diehards die gekozen hebben voor de grootste afstand zullen nu nog op hun tanden moeten bijten. Tijdens het wandelen van de laatste lus waar we in het recreatiedomein merken we dat er werken bezig zijn aan het asbeststort in de Kleiputten terwijl we zigzaggen daar er een wielerwedstrijd hier in de buurt plaatsvindt. Wij zijn niet alleen hier maar worden begluurd door reuzegrote trollen her en der rond de kunstinstallatie ‘One World by People of Tomorrow’ n.a.v. dance evenement Tomorrowland. In Niel zoeken we nog even de natuur op van de Walenhoek om terug de Rupel op te zoeken die we volgen naar de startzaal na een lange dag-nacht-dagtaak.

Klik hier voor de fotoreportage (Birger Coulier)