De Westhoek

Van Sas tot Sastocht te Boezinge

Rond 9u was het al heel moeilijk om een parkeerplaatsje te vinden, een beetje rondrijden was de enige oplossing, we gaan ook niet zeuren over een km extra. OC Ten Vrielande was behoorlijk vol en het was aanschuiven aan de inschrijvingstafel. De medewerkers van Wandelclub Nooit Moe Boezinge waren er klaar voor. Na de gebruikelijke groepsfoto en de koffie kon ik de weg op voor mijn tocht van 14 km. Maar toch maar even terug binnen want er brak een korte maar stevige bui los. De rest van mijn tocht zou echter geheel droog verlopen.

Boezinge is een klein dorpje in de Westhoek en deelgemeente van Ieper, vooral een rustige gemeente. De eerste lus van 5,6 km ging langs rustige gebetonneerde wegen richting Zuidschote. Het Sas van Boezinge (klik hier voor meer uitleg) is een pittoreske plaats aan het Ieperleekanaal. Tijdens WO I werd het oorspronkelijke sas vernield. Bij de heropbouw werd de constructie opgesplitst in twee sluizen waarvan de nieuwe sluis bij de dorpskern van Boezinge werd ingeplant. Onderweg passeerde ik ook langs het verzoeningskruis van Steenstraete. Op 22 april 1915 vond op deze plaats de eerste gasaanval plaats in WO I. In 1929 werd hier een Frans monument opgericht, maar in 1929 kwam er een nieuw. In 1942 werd dit nieuw monument door de Duitsers opgeblazen. Steenstraete staat voor een met kasseien geplaveide weg uit de Romeinse tijd. Ik kwam Zuidschote binnen met zicht op de kerk maar eerst ging het richting rustpost. De loods zat goed vol.

Zuidschote is een ander klein landelijk dorpje dat deel uitmaakt van de stad Ieper. De Sint-Leonarduskerk werd volledig herbouwd naar de verwoesting tijdens WO I. De lus van 4,6 km zou mij terug brengen naar dezelfde rustpost in Zuidschote. Langs rustige wegen met weidse blik op de omgeving vervolgde ik mijn weg. Ik genoot van de vele mooie paddenstoelen langs de baan.

Het laatste stuk van 4 km ging gezapig opnieuw naar de startplaats. In het dorp passeer ik de Sint-Michielskerk van Boezinge, een laatgotische hallenkerk. Het oud gemeentehuis is een statig gebouw. Einde van een rustige, aangename wandeltocht doorheen de landelijke omgeving van Boezinge. Dank aan Wandelclub Nooit Moe Boezinge voor een feilloos verloop.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier