Verrassende tocht in Diest

Wandelclub Vos Schaffen richten voor de 24ste keer de Oranjetocht in. Diest wordt Oranjestad genoemd, het verwijst naar de prins van Oranje-Nassau die er woonde tot 1795. Diest ligt in Vlaams-Brabant aan de Demer tussen het Hageland en de Kempen. De start van de wandeling ging door in de zaal CVO De Oranjerie. Je had de keuze uit verschillende wandelafstanden van 5 t.e.m. 30 km. Ik maakte de keuze van 5 en 12 km.

Bij de start wandelen we langs de Boudewijnvest in de richting Fort Leopold. Het was een belangrijk onderdeel van de 19de-eeuwse verdedigingsgordel rond de stad Diest. We wandelen van het ene natuurgebied naar het andere o.a. Schoon Dassenaarde. Dit gebied is tussen 50 en 100 hectare groot. De naam verwijst naar de dassen die er tot eind jaren vijftig in het gebied leefden. Het mooie wandelgebied strekt zich uit tussen Averbode en Diest. Ondertussen zitten we in Molenstede een deelgemeente van Diest.

Tussen het groen passeren we bio-hoeveproducten van het Bolhuis en het Bolhuiskapel. Na enkele mooie boswegeltjes wandel je in het Vlaams natuurreservaat, de Vallei van de Drie Beken. Het is het stroomgebied van de Winterbeek een zijrivier van de Demer. Het natuurreservaat gaat richting de Paalse plas, Molenstede en Diest. Zo kwamen we aan een welverdiende rust in het midden van het bos Dassengarde. Na de rust hadden de parcoursbouwers voor de laatste kilometer nog wat moois in petto zoals de Cauberg een echte kuitenbijter. Langs een mooie holle weg naderen we terug de grote zaal. De 5 km ging in de richting van het begijnhof en de Grote Markt van Diest.

Ik kan terugblikken op een schitterende wandeling. Proficiat aan de wandelclub Vos Schaffen.

Verslag: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)