Mooie uitzichten in het Hageland

In het midden van de week organiseerde de wandelclub Globetrotters Hageland hun jaarlijkse wandeling in Assent. Het is een deelgemeente van Bekkevoort. In de parochiezaal Trefpunt was het vertrek voor een aangename landschapswandeling. De afstanden waren 5, 7 en 9 km. Ik koos voor de 9 km.

Bij het begin van de wandeling was het droog, maar niet voor lang. Stilaan begonnen de hemelsluizen open te gaan, het zou duren tot het einde van de wandeling. Even wandelden we door de bebouwde kom, zo naderden we de Begijnenbeekvallei. Het wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en bos. De Begijnenbeek mondt uit in de Demer aan de Saspoort in Diest. Het kronkelt door de prachtige vallei in het mooie Hagelands landschap. Je wandelt regelmatig door holle wegen en veldwegeltjes. Tussendoor had je een mooi panorama op de dorpjes. Vervolgens kwamen we aan op de Luienberg waar de gemeente Bekkevoort en de landbouwers samen de strijd aangaan tegen water – en modderoverlast.

Vervolgens wandel je langs hectaren gele bloemetjes, dat koolzaad wordt genoemd. Uit de plant wordt olie gehaald voor consumptie. Het laatste stuk van de wandeling gaan we op de heuvelrug van het Prinsenbos. Op de top een reuzegroot Heilig-Hartbeeld dat uitkijkt naar het dorp Assent. Na de tweede wereldoorlog hebben ze het beeld gemaakt, omdat het dorp Assent gespaard is gebleven van de oorlog. Na enkele mooie boswegeltjes en holle wegen naderen we terug de zaal.

De wandelclub Globbetrotters Hageland hebben hun uiterste best gedaan om de wandeltocht aangenaam te maken. Proficiat.

Verslag: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)