Herfst in het Ardooise Veldbos

Ardooie is een landelijke gemeente, met vlakbij de gemeente Meulebeke. Allebei gelegen in de provincie West-Vlaanderen. Wandelclub De Spartastappers Ardooie, hield vandaag zijn Ardooise Veldbostocht. De startzaal was in de Vrije Basisschool Sint Antonius te Meulebeke.

Er was een ruime keuze aan afstanden, en op de plannen kon de wandelaar zien dat het een natuurtocht zou worden. Alle afstanden stapten door het Provinciedomein ’t Veldbos. Een 44 hec. ongerept bosgebied, waar het heerlijk wandelen is. Een oase van rust en natuurgenot met mooie wandelpaden. De vijvers zijn zeker een blikvanger, waaronder de vroegere kasteelvijver (’t Zeetje). Het zijn kunstmatig afgedamde vijvers (19de eeuw) en werden gebruikt voor de visteelt. Men kweekte er karpers, snoeken en andere zoetwatervissen.

Het bekende Veldkruis, is nu nog een volkse bedevaartplaats. Het staat aan de rand van het bos (ten zuiden), een kapelletje met beelden van O.L.V. en Sint Jan. Het was eveneens genieten, van de unieke fauna en flora in dit Veldbos. Vooral de beuk, rododendron en ook de hopplant is alom aanwezig. De prachtige herfstkleuren waren een streling voor het oog.

De grootste afstanden stapten naar het Rhodesgoed. Een mooi nieuw bos, met o.a. loofbomen en een waterput. Dit was vroeger landbouwgrond. Meulebeke was in de 19de eeuw belangrijk door zijn vlasindustrie. De vlasweverij Libeco (1900) is nog steeds actief. Meulebeke had vroeger nog 12 molens, door WO I en WO II blijft er vandaag nog 1 molen over.

We kregen vandaag natuur, eentje om super van te genieten. Proficiat aan alle bestuursleden en vrijwilligers van De Spartastappers. Het was terug picobello in orde… tot de volgende tocht.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Patrick Olivier

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem