Druilerig weer in Grote-Spouwen

We laten ons vandaag niet afschrikken door het voorspelde regenweer en zetten koers naar Grote-Spouwen (fusiegemeente van Bilzen) om in deze mooie Haspengouwstreek deel te nemen aan de Herfsttocht, georganiseerd door club Eurek@ uit Bilzen. Het vertrek is in het OC De Blondeswinning, een voormalige schuur van een gesloten hoeve. De schuur is mooi gerenoveerd en de mergelstenen vermengd met bakstenen vormen een prachtig geheel. De aanliggende gebouwen van de hoeve werden gerenoveerd als sociale woningen. Een mooi initiatief van de stad Bilzen, waarop het dorpje Grote-Spouwen fier mag zijn.

We vertrekken onder een dreigend wolkendek maar moeten onze regenschermen nog niet open plooien. De pijltjes wijzen ons al vlug langs een groen paadje dat ons leidt door het Weerter bosje. Ondanks de grijze lucht is het hier genieten van een zeer gevarieerd, glooiend landschap. Dat het al volop herfst is merken we aan de mooie verkleuring van de bomen en de talrijke paddestoelen.

Daarna gaat onze tocht via meer open gebied richting Membruggen, waar we de rustplaats bereiken. Door het vriendelijk, helpend personeel worden we op onze wenken bediend voor spijs en drank. Onze plannen om na de rust de extra lus van 7 km aan te vatten, werden gedwarsboomd door een fikse regenbui.

DSCN3734

Op onze terugweg mogen we de Molenbeemd doorkruisen. Dit is een prachtig, wild natuurgebied, beheerd door Natuurpunt. De Molenbeek kronkelt zich een weg door dit moerassig gebied. Een houten vlonderpad geeft de mogelijkheid om zonder natte voeten te genieten van deze ruige omgeving. De aanhoudende regen zorgt voor grote waterplassen, waardoor de veldwegen moeilijk begaanbaar worden.

Het boeren buitenleven laat zich ook hier opmerken. In de verte horen we ezels balken en we passeren nog verschillende andere mooie hoevedieren. Iets verder, aan een appelboomgaard, vertelt een plaatselijke bewoner dat we zonder meer van deze appels mogen plukken, aangezien deze niet meer geoogst worden wegens hagelbeschadiging. Tevreden bereiken we de vertrekplaats en willen bij deze bestuur en medewerkers bedanken voor deze prachtige herfsttocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise