Wandelen langs Brugse kasteeldomeinen

In West-Vlaanderen hield wandelclub Brugsche Globetrotters,  hun 12de Vives Campustocht. De startzaal was in de Vivescampus te Sint-Michiels Brugge. Sint-Michiels is een deelgemeente van de stad Brugge en ligt ten zuiden van deze historische stad. Er was een keuze aan afstanden van 6 tot 36 km.

DSC07807

De meeste afstanden wandelden vooral over rustige wegen, met veel groen. Het prachtige domein Tillegem mochten we bewonderen. Het neogotische kasteel Tillegem dateert van eind 19de eeuw. De naam Tillegem verwijst naar een plaats (‘gem) bij een brug (tille). Heel vroeger stond er een houten burcht. Het kasteel en verschillende percelen werd in 1963 gekocht door de provincie. In 1985 en 1987 werd het grondig gerestaureerd, en wordt nu gebruikt voor het Streekhuis regio Brugge. Het 117 ha domein, met het valleigebied van de Kerkebeek, heeft een rijke variatie van fauna en flora.

Het domein Tudor was het volgende pareltje met het kasteel in Tudorstijl (1904), dan gevolgd door het domein Beisbroek. Beisbroek dankt de naam aan het moerassige terrein (‘bruch’) met biezen (‘bence’). Het Beisbroekkasteel werd opgetrokken in 1835 en het park werd aangelegd. In 1973 werd 98 ha domein Beisbroek gekocht door de stad Brugge. In het Beisbroekkasteel herbergt nu een Volkssterrenwacht en een Natuurcentrum.

De 18 km wandelaars stapten verder van hieruit een lusje naar Snellegem. Vanaf de 24 km kregen de wandelaars een ander parcours. Beisbroek, dan langs het kasteel Foreest, het domein van de Witte Paters, en het domein Koude Keuken. De 30 en 36 km wandelden naar Jabbeke, dan naar Varsenare, Nieuwege, en langs het kanaal naar Sint Andries, zo terug naar de Campus Vives te Sint Michiels.

Een prachtige natuurtocht, met ideaal wandelweer kregen alle wandelaars vandaag. Proficiat aan alle vrijwilligers van wandelclub Brugsche Globetrotters. Een mooi groen parcours met een vleugje historische geschiedenis, top organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem