Passendale, het kaasdorp bij uitstek

De succesrijke wandelclub de Drevestappers uit Zonnebeke stonden vandaag in voor de tweede editie van hun Rondom kaasdorp Passendale. Passchendaele is niet alleen een episode uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog maar is ook vooral bekend van de gelijknamige kaas. De familie Donck legde in 1932 de grondslag van de Kaasmakerij in Passendale. Ze begonnen met de productie van kaas op de hoeve op ’s Graventafel. Het bedrijfje groeide snel uit tot een heuse kaasmakerij met een ruim assortiment aan kazen. Op deze plaats bevindt zich nu De Oude Kaasmakerij. In de schaduw van de kerk van Passendaele staat een bronzen beeld, dat de prachtige fabel van La Fontaine De raaf en de vos uitbeeldt. De granieten sokkel verwijst naar de ondertussen internationaal befaamde Passendale kaas.

Passchendale is tevens een streek die bezaaid ligt met talrijke kerkhoven uit de Eerste Wereldoorlog, waar tienduizenden soldaten liggen begraven. Deze aangrijpende gebeurtenis werd al vele malen herdacht aan de hand van verschillende projecten, waaronder wandelen langs het front, zoals we ook vandaag zullen doen tijdens dit wandelevenement.

4
Ik opteer vandaag voor een kleinere afstand en collega Patrick Olivier zal de grotere afstanden mooi in beeld brengen. Beetje jammer dat enkel de 2 kleinste afstanden richting het Tyne Cot Cemetery trekken. Deze begraafplaats is een indrukwekkend én ingetogen baken van rust dat zich uitstrekt in het voormalige oorlogslandschap. Met zijn 11.956 graven is dit de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld, de stille getuige van de bloedige Slag bij Passendale.

De parcoursmeester stuurt de langere afstanden richting Poelkapelle. Hier konden de wandelaars de Bray Farm, een privémuseum van de 21-jarige Enrique Billiau bezoeken. Andere belangrijke bezienswaardigheden tijdens de tocht waren het Candees monument, het New Zealand Memorial, en het Guynemermonument.

Na de rustpost in Waterfields, een passage langs de Canadagate en een paar onverharde wegeltjes gaat het richting finish. Meteen het einde van een rustige herfsttocht langs autoluwe en tal van onverharde wegen. Er werd de wandelaars nog een proevertje advocaat aangeboden, en hoe kan het ook anders, een lekker kaasproevertje. Andermaal konden de Drevestappers terugblikken op een succesvolle wandeltocht met een opkomst van meer dan 2000 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier