Sint-Hubertus in Godewaersvelde

De Sint-Hubertus tocht in Godewaersvelde wordt ieder jaar ook door veel Vlaamse wandelaars bezocht. Deze tocht staat in het teken van de viering van Sint-Hubertus, of Saint-Hubert, met de paardenwijding als hoogtepunt.
Wandelclub Het Vlaemsch Huizeken schrijft de wandelaars in vanuit de gemeentelijke feestzaal, nabij het sportcomplex. Zij kregen dit jaar ook weer enkele bussen op bezoek, onder andere uit Wetteren, Tielt, Stekene, Wilrijk.
Het vlees draaide al lustig rond en veel mensen begonnen al te verlangen naar zo’n “sandwicht géant” met de heerlijke hesp.

Een groep wandelaars met prachtige labradors, zwarte en witte, trok de aandacht van veel wandelaars. Het waren mensen die als gastgezin fungeren voor de honden. Ze houden ze 1 jaar bij hen zodat ze mensen gewoon worden en kunnen socialiseren. Daarna gaan ze naar een opleidingscentrum om opgevoed te worden als geleidehond. Natuurlijk hechten mens en dier zich aan elkaar en vinden ze het wel wat moeilijk om de hond na een jaar te moeten afstaan. Maar, zo zeggen ze, het is voor een goed doel en dat maakt het afscheid wat minder zwaar.

Net zoals de vorige edities moesten alle wandelaars de Catsberg omhoog, best een pittig stukje dat veel mensen deed puffen en blazen. Maar het was de moeite waard. Eenmaal boven was er het prachtige schouwspel van de paarden die de weide ingingen, het beeld van Sint-Hubertus achterna. Daar beneden werd een mis opgedragen en werden de paarden gewijd. Het was reeds de 70ste keer dat dit spektakel plaatsvond.

De terugweg werd vlotter afgelegd want afdalen gaat nu eenmaal makkelijker dan het klimmen.
Het werd weer een prachtige tocht en de organisatoren deden opnieuw hun uiterste best om het de 1103 wandelaars naar de zin te maken.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy