Prachtige Kordaaltocht

Het zal je maar overkomen, je bent onverwacht van plan om te wandelen in Nokere. Het fototoestel wordt gecontroleerd: batterij ok, sd-kaart geformatteerd, alles in orde. Maar, bij aankomst in Nokere blijkt het fototoestel nog in Poperinge te liggen. Dan maar de smartphone als alternatief gebruikt. Wel niet zo heel veel foto’s, maar wel genoeg om een idee te geven van het parcours en de prachtige omgeving.

De organisatie was in handen van de Kruishoutemtrotters met als plaats van afspraak de zaal Nocra. Er kon gekozen worden tussen afstanden van 4 tot 24 km en de 6 km was volledig geschikt voor mensen die iets minder vlot te been zijn, voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Het was al bij de start duidelijk dat het een mooie wandeling zou worden in een prachtige, licht golvende omgeving. Dreven en rustige, verkeersluwe baantjes wisselden elkaar af. Ook het Kordaalbos was van de partij.

De wandelaars kregen ook zicht op het kasteel van Nokere,  ook wel kasteel Casier genoemd. Het kasteel dateert van voor de 16de eeuw en is in 1596 afgebrand. Het werd herbouwd door Mathieu-Xavier de Ghellinck, die in 1727 de heerlijkheid Nokere had aangekocht. Onder de latere eigenaars, de families Vanhove, de Witte, Wasseige bleven het domein en gebouw nagenoeg ongewijzigd. Sinds 1946 is het eigendom van baron Casier die het kasteelinterieur renoveerde en het park gedeeltelijk liet heraanleggen in 18de-eeuwse traditie in samenspraak met de gekende tuinarchitect René Pechère.

Tussen al dat moois werden ook enkele enorme paddenstoelen ontdekt.
De wandeling was zeker de verplaatsing waard. Een prachtig parcours, uitstekende bewegwijzering en een goede organisatie, dat alles kon de 1005 aanwezigen zeker bekoren. Proficiat aan de organisatie.

De volledige fotoreportage van Josiane Questroy vindt u terug via deze link.