Herfst langs de Stinker en de Blinker

West-Vlaanderen werd onze wandelbestemming. Namelijk het pittoreske polderdorp Oostkerke. In de startzaal Beuterblomme Oostkerke, hield wandelclub Levenslijn Team Damme, hun jaarlijkse Kanalentocht. Er was een ruime keuze aan afstanden.

Oostkerke is één van de oudste nederzettingen in de streek (961) en is een deelgemeente van de stad Damme. We stapten de stompe kerktoren van de Sint Kwintenskerk voorbij, richting Leopoldvaart Noord en de Schipdonkvaart West. De dorpskern is klein, met wit geschilderde gevels. De windmolens staan even buiten het centrum.

Het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal, zijn twee waterwegen die de Damse vaart kruisen. In de volksmond noemt men ze de Blinker en de Stinker. Oorspronkelijk stroomden beide kanalen door twee grote kokers (sifons) onder de Damse vaart. De Damse vaart is een kanaal van 15 km lang, en werd vroeger gebruikt voor de scheepvaart. Het heeft nu een recreatieve bestemming.

DSC08001

Damme zelf, is een boekendorp, met gezellige kleine winkeltjes, eet- en drankgelegenheden. Damme is ook geschiedenis en cultuur; met legendes van Lamme Goedzak en Tijl en Nele. Na de rust in Damme, was het super genieten van de natuurgebieden Zuidervaartje en de Oude Sluissedijk. Typisch voor het kanalenlandschap zijn de canadapopulieren. Ook achtkanters genoemd, omdat ze achter of aan de kant van wegen, kanalen en weiden worden aangeplant. Met dit zonnig herfstweertje was het ideaal wandelen. Terug wandelen was via de Schipdonkvaart Zuid en de Damse vaart naar Oostkerke, met prachtige fauna en flora.

Terug in de startzaal, die nog steeds een Halloween sfeer uitstraalde, dankten we de vrijwilligers en bestuur voor deze unieke natuur- cultuurtocht. Proficiat, aan de parcoursmeester, een verrassend ander parcours. Top!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem