Herfstwandeling door Voormezele

Wandelclub De Westhoekstappers, hield in het dorpje Voormezele, hun jaarlijkse herfsttocht. Voormezele (of Vormezeele in het Westvlaams) is een deelgemeente van de stad Ieper sinds 1977, gelegen in West-Vlaanderen. De startzaal was het Ontmoetingscentrum Voormezele. Er was een keuze aan afstanden (7 – 14 – 21 km) met voor elk wat wils.

Een groene natuurvariatie, landelijk, bossen, water en heel wat cultuur en geschiedenis. Via onverharde wegen wandelen de wandelaars langs het Bus House Cemetery. Een Britse militaire begraafplaats, met gesneuvelden uit W.O.I. en W.O.II. Via landelijke wegen stapten we voorbij de restanten van Sluis 7, dat zich bevindt langs het kanaal Ieper – Komen.

Even verder stonden we in de frontlinie van W.O.I, The Bluff. Het hoogste punt van het domein, (de strategische gordel van Ieper) kreeg toen deze naam van de Engelsen. Voor we de rustpost bereikten, mochten we genieten van de herfstkleuren  en geuren in het bos, en de okkernoten op de rust smaakten heerlijk.

Na de rust, stapten we verder langs de Zillebeekvijver, waarvan de Ieperlingen deze vijver de leverancier van het stadswater noemen. Maar staat erbij met een lage stand van het water. Ook in de verdronken weiden, een wachtbekken dat omgevormd werd tot een natuurgebied, was het genieten.

Het was vandaag even stilstaan bij de gruwelijke wereldoorlog I. De Militaire begraafplaatsen hier in deze streek (meer dan 170) zijn zeker een must om te bezoeken. De Larch Wood Cemetery, is een van de zes Commonwealth – begraafplaatsen langs de Palingbeek. Droevige getuigen van deze verbeten strijd.

Terug in de startzaal dankten we alle vrijwilligers en bestuur voor deze prachtige tocht, en met dit ideaal wandelweer was het top. Eveneens  was deze herfsttocht een Te Gekke Wandeling. Alle wandelaars hadden gewandeld voor het goede doel. Te Gek staat voor het emotioneel welbevinden. En bewegen heeft een gunstige invloed op het fysieke, maar zeker ook voor de mentale gezondheid.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier