Natuurwandeling rondom Ravels

Grensgemeente Ravels in de Antwerpse Noorderkempen vormde vandaag de uitvalsbasis van de 12e Elfenwandeling, een organisatie van de Ravelse wandelaars. Inschrijving en startplaats was vanuit het ontmoetingscentrum De Wouwer. De wandelaars konden kiezen uit afstanden van 6 tot 42 km. Wij kozen voor een trip van 20 km. Het duurde een tijdje voordat we het centrum achter ons laten, en aan het kanaal  Dessel-Schoten aanbelanden. Er volgt een korte passage langs de oevers van het kanaal, vooraleer we het ca 800 ha grote natuurgebied van de Ravelse Gewest Bossen bereiken. Vroeger ook wel gekend als de Staatsbossen van Ravels.

We doorkruisen dit prachtige natuurgebied waarbij bredere bospaden en soms smalle slingerende bospaadjes mekaar afwisselen. Even verderop bereiken we het Kesseven, het grootste overgebleven ven van de Gewestbossen. Verder stappend door een smal pad tussen berkenbomen door, je hebt hier een typisch stukje wat kenmerkend is voor de Kempen. Wat open terrein, heide, berken, pijpenstrootje en jonge dennenboompjes. Het parcours stuurt ons via een miezerig paadje naar de rustpost in het bezoekerscentrum Boshuis.

Na rustpauze gaat het verder, al snel bevinden we ons terug in het Gewestbos Ravels. Verderop passeren we aan het Zwart Goor-ven, één van de overbleven vennetjes in de Gewestbossen. De naam is wellicht afkomstig van de kleur van het water, te wijten aan de donkere ondergrond. Even verderop bereiken we het boswachtershuisje en mogen we voor de tweede maal gaan rusten.

Na rustpauze vangen we de terugtocht aan. Dit is meer dan genieten. Een landelijke weg brengt ons terug naar de Gewestbossen. We passeren een tweede maal aan het Boshuis, en rest ons nog ca 3 km te gaan. Zonder het te beseffen komt de kerktoren van Ravels binnen bereik. Einde van een prachtige natuurwandeling rondom Ravels. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen