Wandelen in het hart van de groentestreek

Vandaag was het wandelen in de provincie Antwerpen. Wandelclub De Kadodders Sint-Katelijne-Waver, hield hun jaarlijkse Jan Kadoddertocht. De startzaal was in Firma De Ceuster (grondveredeling met meststoffen) in SKW. SKW ligt ten noordoosten van Mechelen, en is het kloppende hart van de Groentestreek.

Volgens de gekozen afstand (een keuze tussen 6 tot 25 km) ging het parcours langs de groente- en kruidentuin van het Grom. Het Groentemuseum (’t Grom) is het eerste doe-museum rond groenten en tuinbouw in Vlaanderen. Het is gelegen op de prachtige site van de Midzeelhoeven. In de 17de – 18de eeuw waren  deze hoeven de parels van de abdij van Roosendael.

Het 500 ha land, dat een woelige geschiedenis gekend heeft, is nu een fascinerende locatie voor een cultuur- en natuurwandeling. Het monumentale poortgebouw, het pesthuis en koetshuis zijn herinneringen aan de cisterciënzerinnenabdij (13de eeuw). Deze site vormt een uniek natuurreservaat langs de Nete. Roosendael is nu een jeugdverblijfcentrum met overnachtingsmogelijkheden.

Natuurgebieden Mosterdpot en Goorbosbeekvallei waren verrassend, en betoverend door de unieke herfstkleuren in deze periode. We hadden dan ook ideaal wandelweer om te genieten van deze prachtige tocht.

Het wandelpad van de oude spoorwegbedding, was wandelen met een afwisselende natuur. We stapten verder over de vlonderpaden van het Engels (gerestaureerd) park, het Sint Michielskasteel (19de eeuw). Het natuurgebied Battenbroeck en het Fort van Walem zat ook in het parcours. Het Fort van Walem is nu een overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Het was een verrassende leuke tocht, met meer dan groenten alleen! Top organisatie van wandelclub De Kadodders, dankjewel en proficiat aan alle vrijwilligers.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem