Herdenken en wandelen op 1 november

Wandelclub Roal Benti, hield vandaag hun jaarlijkse Allerheiligentocht, door en rond Maldegem. Dit is een gemeente in de regio Meetjesland,  in de provincie Oost-Vlaanderen. De startzaal was in de Middenschool en Atheneum Maldegem. Er was een keuze aan afstanden van  4 – 8 – 12 – 18 en 28 km.

We starten onze gekozen afstand, en stapten richting het centrum van Maldegem. Het gemeentehuis (1909 ingehuldigd) wandelen we voorbij. Op de markt konden we het standbeeld van Salomon van Maldegem bewonderen (Kruistocht 1096). We stapten door mooie dreven en een warandebos, met prachtige herfstkleuren en geuren. Het was er toch genieten, ondanks de regen. We wandelden verder met regenkledij en een paraplu, door het Sint Annapark.

Na de rust was het landelijk wandelen, en door huis- en villawijken terug naar de start. Vanaf de 12 km was het wandelen naar het kerkdorp Kleit. De naam komt van een dikke kleilaag die hier dicht onder de oppervlakte aanwezig is. Kleit wordt ook het bedevaartsdorp genoemd, ter ere van Maria (met een Mariagrot). Ook het Drongengoedbos stapten de langere afstanden door. Dit is het grootste bos van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is een Europees beschermd gebied, als onderdeel van Natura 2000. Een groot deel van dit bos is ontstaan door aanplantingen in de 19de eeuw, op een oud heidegebied, het Maldegemveld.

Wij hadden in de startzaal de vrijwilligers en bestuur bedankt voor hun inzet. Spijtig voor het natte weer, maar dat hebben we niet in de hand. De 898 wandelaars hadden wel genoten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem