Herfsttaferelen in bosland Hechtel-Eksel

Alhoewel er toch niet al te goed weer voorspeld werd, trekken we toch met goede moed naar Eksel om er deel te nemen aan de Bostocht, georganiseerd door club De Bosdravers uit Eksel. Het vertrek is in het Buurthuis De Locht en het is al goed zoeken om nog een parkeerplaatsje te vinden. Op de parcoursplannetjes zien we dat er enkel lussen zijn zonder afzonderlijke controle/rustplaats en we kiezen voor de lus 10B. Achteraf gezien een goede keuze want op dit traject is er toch heel wat variatie. Eerst betreden we een agrarisch gebied met velden en weiden, waarin we diverse diertjes kunnen spotten.

Na een goede 3km komen we terecht in het bos van Park der Lage Kempen – In den Brand en voor ons rijst een prachtig duinenlandschap op, te midden van talrijke grove dennen. Dit landduinengebied is enig in zijn soort in Vlaanderen en zelfs binnen Europa zeldzaam. Ook de bossen rondom, waar je vooral den, berk en eik vindt, zijn de moeite waard.

Eksel-DSC_6894-Pano

We kuieren dan verder door dit mooie bosgebied dat grenst aan het militair domein van Leopoldsburg. Regelmatig horen we hier het schieten van de militairen die op oefening zijn maar daar hebben we geen oren naar want we geven onze ogen de kost in dit mooie gebied dat zeer afwisselend is op gebied van paden en herfstkleuren.

Alvorens we de vertrekzaal terug bereiken moeten we ons nog even beschermen tegen een fikse regenbui, maar dat kan het genot van de wandeling niet bederven. Na een korte rust trekken we er verder op uit om nog 5km te wandelen van de lus 10A. Na enkele straatjes doorkruist te hebben komen we terecht in een gedeelte van het Pijnvenbos. Hier krijgen we grotendeels singletracks onder de voeten en lopen de wandelaars als eenden achter mekaar door de slingerende bospaadjes.

Het is een vrij dicht bos met vooral weer grove dennen , eikenboompjes en berken. We hebben ons weer tegoed gedaan aan de zuivere boslucht en trakteren ons eigen nog op een smakelijke Après-Tocht, waarbij we ons nog wat onderhouden met andere wandelaars om het sociale gebeuren ook zijn kansen te geven. We danken het bestuur, de medewerkers en uitpijlers voor de vriendelijke contacten en de verzorgde organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise