Brigandsgemeente

Natte Brigand-trotterstocht Ingelmunster

Wegeniswerken zorgden voor hinder om aan het sportstadium van Ingelmunster te geraken, startplaats van de Brigandtrotterstocht georganiseerd oor WSV De Brigandtrotters Ingelmunster. Om half negen was de startplaats al redelijk vol gelopen. Gezien mijn revalidatie gunstig verloopt, koos ik deze keer al voor de 18 km. Ik begon droog maar na de lus van 5,3 km viel een druilerige regen en het zou niet meer ophouden. De meesten lieten zich niet afschrikken maar wellicht een probleem voor de namiddagwandelaars die misschien voor de zetel zouden kiezen.

Ingelmunster is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt ruim 10.500 inwoners. Ingelmunster wordt ook weleens de Brigandsgemeente genoemd, ter herinnering aan Brigandszondag, toen hier de opstand van de Brigands tijdens de Boerenkrijg door de Fransen neergedrukt werd (bron: Wikipedia).

Het traject van mijn tocht  was een rustige wandeling met 3 rustpunten. De tocht verliep langs autoluwe wegen tussen diverse wijken. Mijn schoenen werden alleen nat van de regen, er kwam weinig modder aan te pas. De meeste afstanden keerden na de lus van 5,4 km terug naar de startplaats, wat de meesten minder leuk vinden. Bij het tweede stuk van 6,4 km was het al paraplu wat ik zag. Niet zo goed voor mijn camera maar ik kon hem tegen de regen beschermen.

Even vóór de tweede rustpost kwam ik voorbij de kerk van Emelgem. De Sint-Pieterskerk is in haar huidige vorm de oudste kerk van groot-Izegem. De resterende afstand van 6,7 km werd afgesplitst: 3,7 km en 3 km. Het ging richting station waarbij een blik kon geworpen worden op het kanaal. Zo kwam een einde aan een rustige, landelijke tocht doorheen Ingelmunster, Emelgem en een stukje Izegem. Dank aan de organiserende club en de vele medewerkers voor een feilloos verloop. Ondanks de regen, bijna 2000 wandelaars.

2019-11-03 Ingelmunster-226

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere