Tessenderlo wandelt mee tegen kanker

Vandaag trokken wij onze wandelschoenen aan voor een natuurwandeling tegen kanker, in het Limburgse Tessenderlo, een organisatie van wandelclub Pascale For Ever. De opbrengst van deze wandeltocht gaat integraal naar “Stichting tegen Kanker”. We startten vanuit het buurthuis ’t Goor in Engsbergen. De wandelaars konden kiezen uit wandelafstanden van 5 tot 42 km. Wij kozen voor een trip van 20 km. Aan de rand van het centrum passeren we de overblijfsels van de Engsbergse Molen, een stenen korenmolen uit de jaren 1826.

Al snel maken we kennis met het bosrijke natuurgebied Houterenberg – Pinnekenswijer. Er volgt een prachtige passage langs de beboste ijzerzandsteenheuvels van het gebied. Even verderop belanden we in de Schoterse Bossen, blakend in zijn prachtige  herfstkleuren. Zandige stuifduinen, heide, eikenberkenbossen, berkendennenbossen en naaldbossen wisselen elkaar af. Verder stappend via smalle bospaadjes bereiken we de rustpost in Schoot.

Na de rust bereiken we al snel het natuurgebied Gerhagen, samen met de Merode bossen, één van de grootste bossencomplexen van Vlaanderen ca 945 ha groot. Een uniek stukje natuur in een schitterend decor, dat overgaat in het natuurgebied van Averbode Bos en Heide. Zandheuvels en droge heidevelden wisselen er af, met vochtige heidevelden. Ondertussen is het beginnen te regen en worden regenschermen bovengehaald.

Verder stappend over mooie boswegen en smalle slingerende bospaadjes, blijft het ondanks de regen volop genieten. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan. Einde van een mooie natuurwandeling rondom Tessenderlo. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie. Ondanks het mindere fraaie weer op het einde, hebben we volop genoten van deze dag.

Klik hier voor de volledige fotorepotage van Jos Van Dingenen