Wandelen in de suikerstad Tienen

Zondag 3 november bezocht ik wandelclub Trip-Trap Kumtich. De start van de wandeling ging door in de VIA school in Tienen. Daar had je de keuze uit verschillende afstanden van 4. t.e.m. 27 km.

De wandeltocht ging door in Tienen in de Provincie Vlaams-Brabant. Vanuit de startzaal gingen alle afstanden richting de suikerraffinaderij. De suiker van Tienen is ver bekend door de suikerklontjes.

We wandelden langs de grote Gete in 1957 is dit aangelegd langs de woonwijk. Zo kwamen we langs de kleine natuurgebieden en landbouwgronden. We wandelen het Spuipad af met zijn mooie verzichten. Verder gingen we door een mooi kasteelveld, het kasteel lag verscholen in het groen. Weldra komen we het eerste dorpje tegen namelijk Oorbeek, een deelgemeente van Tienen. In de voetbalkantine van Oorbeek hadden we de eerste tussenstop van de 19 km.

Terug buiten maakten we een lus om de Mene-vallei, deze wordt ook de Jordaanvallei genoemd. Het wordt beheerd door Natuurpunt. Het volgende dorpje Hoksem is een deelgemeente van Hoegaarden. Op onze weg passeerden we een watermolen langs de Mene. Na 35 jaar maalt de watermolen opnieuw. Via een gotisch kerkje passeren wij opnieuw het dorpje Oorbeek voor een laatste tussenstop. Daarna kregen we nog een mooi stukje natuurgebied Aardgat dit ligt in de Kleinbeekvallei. Het wordt beheerd door Natuurpunt Velpe-Mene.

Als afsluiting bezochten we een stadstuin en de grote Markt van Tienen. Het was echt genieten op deze mooie wandeling.

Verslag: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Bart Van Herck)