Mooie natuurwandeling in Zonhoven

De weersvoorspelling weerhield menige wandelaar om deel te nemen aan de spektocht georganiseerd door wandelclub KWSV OK 50 van Zonhoven. Nochtans heeft deze gemeente veel te bieden op vlak van natuurschoon bij elke weersomstandigheid. En de parcoursmeester had eens te meer zijn beste beentje voorgezet om dit de wandelaars te laten ontdekken.

Zo konden zij op de omloop van de 9 km kennis maken met een deel van het grootste aaneengesloten vijvercomplex van Vlaanderen, genaamd de Wijers. Het is een vogelrijk gebied. De prachtige 15 meter hoge uitkijktoren, geplaatst in 2015, was hier de grote blikvanger. Het uitzicht vanaf deze hoogte is adembenemend. Na hier even te hebben genoten van al dit moois ging de tocht verder door een meer bosrijke omgeving.

Zonhoven-2019-11-07-0028

Iets verder passeerde je een stukje natuur waar in warmere dagen de boomkikker kan gespot worden. Dit kleine kikkertje is een graag geziene gast voor menig fotograaf. Men kon even een kijkje nemen in het kapelletje van O.L.V. van gedurige bijstand. Een eerste keer werd er gerust in de vertrekzaal met een stevige boterham met spek en eieren. Daarna had de wandelaar de keuze tussen verschillende afstanden in de andere richting. Deze keer liet de parcoursmeester je kennis maken met een heel ander stukje natuur dat Zonhoven te bieden heeft, genaamd De Kolveren.

In dit gebied kronkelt de Laambeek. Het is een groot gevarieerd gebied met weiden en bos dat beheerd wordt door Limburgs Landschap. Ondertussen was het flink beginnen te regenen waardoor de paden slijkerig werden. Het pad volgde eerst een stukje het Limburgse fietsroutenetwerk en ging verder langs de Laambroekvijvers. Het mijnverleden heeft hier heel wat sporen nagelaten op de natuur en het landschap. Vanaf hier kreeg je nog een kijkje op het pomphuis, een restant van de vroegere mijn van Houthalen.

Weer een eindje rustig wandelen over het mooie fietspad onder de druppende bladeren van de bomen bracht de wandelaar weer terug richting de vertrekzaal. Het gestaag tikken van de regendruppels op de paraplu gaf een rustig voldaan gevoel. Bedankt OK 50 bestuur, medewerkers en uitpijlers om ons te laten genieten van deze mooie gemeente in al zijn facetten. Wij komen graag terug op jullie tocht op 12-03-2020.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos