Westhoek

In Flanders fields 1914-1918 tocht in Poelkapelle

De Curieusstappers Westhoek organiseerden hun jaarlijkse tocht in CC De Poelkring te Poelkapelle. Deze wandeltocht staat in het teken van hetgeen hier gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ik opteerde voor de 10 km waarbij ik een aantal oorlogsmonumenten zou tegenkomen. Poelkapelle is een deelgemeente van de West-Vlaamse gemeente Langemark-Poelkapelle.

Mijn parcours bestond uit twee stukken van ongeveer 5 km langs rustige verharde paden door een landelijke gemeente. Overal waar je komt wordt je geconfronteerd met de ravage van de Eerste Wereldoorlog. Loopgraven, bunkers en schuilplaatsen maken de streek tot oorlogsgebied. De menselijke tol was verschrikkelijk hoog. Dit wordt al snel duidelijk bij de gedenkplaat van Frederick Dancox bij de Oude Spoorwegbedding Langemark-Staden. Deze soldaat slaagde erin een garnizoen van 40 Duitse soldaten tot opgave te dwingen. Een goeie maand later sneuvelde hij als soldaat van het Worchestershire Regiment. Dan stap ik richting Deutscher Soldatenfriedhof Langemark. Hier liggen meer dan 44.000 Duitse soldaten begraven die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Duitse troepen  waren hier tijdens de Eerste Slag bij Ieper in 1914 onervaren en bestonden voornamelijk uit jongeren en studenten, vandaar de naam.

Na de rustpost ging het verder langs rustige wegen en nog een paar oorlogsherinneringen. Het Guynemer-monument in het centrum van Poelkapelle is er een van. Deze Franse piloot behaalde 53 overwinningen tijdens luchtgevechten maar werd zelf neergehaald op 11 september 1917. Even verder kijk ik naar een duplicaat van de Damon II, een tank. Poelkapelle was immers het decor van een tankoorlog in 1917. Hiermee kwam een einde aan een rustige trektocht doorheen Langemark-Poelkapelle. Spijtig dat ik geen meter onverhard bewandeld heb. Dank aan de organiserende club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere