Met Presto Ichtegem op Sint-Maartenstocht

Presto Ichtegem is een loopclub dat werd opgericht op 1 april 1996. Hun hoofddoelstelling is, om iedereen te begeleiden die begaan is met de gezondheid van zijn lichaam en zijn conditie. Al 15 jaar richt deze vereniging met succes een Sint-Maartens wandeltocht in. Startplaats vandaag is de sporthal gelegen langs de Keibergstraat in Ichtegem. Zoals op vele plaatsen zijn ook hier volop werkzaamheden aan de gang.

De parcoursbouwers beloofden de 874 naar Ichtegem afgezakte wandelaars afwisselende omlopen langs o.a. de Route 62, het Vijvertje en het Fonteintje. Wandelaars met hond kregen een gratis hondensnack voor hun viervoeter. Het zou een rustige omloop doorheen het Houtland worden met een maximum aan goed begaanbare en onverharde wandelwegen voor alle afstanden.
Ichtegem, verbroederd met het Zwitserse Wassen, bestaat naast Ichtegem-centrum nog uit de deelgemeenten Eernegem en Bekegem. Het is vooral bekend van het Wijnendalebos, Sint-Michielskerk en het Kasteel Rosendahl.

Onder een fris maar stralend herfstzonnetje kies ik vandaag voor lus 3 en 4, goed voor een 14-tal km. Op lus 3 is het puur genieten van de prachtige, nog groene vergezichten. Ik stap richting het 180 ha grote Wijnendalebos. De geschiedenis hiervan is nauw verbonden aan het Kasteel Wijnendale. Na een koffiepauze ga ik voor lus 4. Deze brengt ons naar de oude spoorweg 62 . De Groene 62 is de voormalige, 22 kilometer lange spoorweg tussen Oostende en Torhout. De lijn had nummer 62, en is vandaag een natuur-, wandel- en fietsgebied. Langs enkele smalle paadjes stap ik terug naar de sporthal.

Dikke proficiat aan alle vrijwillige medewerkers van Presto Ichtegem. Ik heb genoten van een mooie, goed verzorgde wandeltocht.

Verslag: Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier