Leopoldskanaal

Moerkerke wandelt… in de regen

De weersvoorspellingen waren barslecht, ze zouden ook uitkomen. Voor de medewerkers van Levenslijn Damme was het bang afwachten. Ik dacht aan 18 km maar bij regen zou ik minderen tot 15 km en zo werd het.

Moerkerke is een deelgemeente van het West-Vlaamse Damme. In de Middeleeuwen was het een levendig dorpje. Moerkerke ligt in het West-Vlaamse poldergebied op een hoogte van ruim 2 meter. De kom ligt tegen het Schipdonkkanaal aan, waaraan parallel ook het Leopoldkanaal loopt.

Het ging langs rustige wegen richting kanaal voor een (te) lange passage. Het Schipdonkkanaal (officieel: Afleidingskanaal van de Leie) loopt over een lengte van 56 km vanaf Deinze tot in Zeebrugge, waar het uitmondt in de Noordzee. Er is wel sprake van een aanpassing van het kanaal. Hiervoor dient het bestaande kanaal verbreed te worden. Aanvullend moet de vrije doorvaarthoogte verhoogd worden tot 9,2m. Dit voorstel stuit echter op hevige protesten, niet alleen van mensen die in de buurt van het kanaal wonen, maar ook van zij die vrezen dat dit unieke landschap van de parallelle en kruisende kanalen zal worden aangetast (bron: Wikipedia). Even voor mijn eerste rustpost kom ik voorbij de Sint-Ritakerk. De kerk, gebouwd tussen 1975 en 1978, is gewijd aan Sint-Rita van Cascia.

Na de controle ging het lichtjes gaan regenen en het zou niet meer ophouden. De kappen werden over het hoofd getrokken en de paraplus gingen open. De camera beschermen was de boodschap. Intussen was ik al een aantal veldkapelletjes gepasseerd, ze zijn hier talrijk aanwezig. Ik stak het kanaal over via de Molentjesbrug en ging richting tweede rustpost.

2019-11-11 Moerkerke-212

Na de rust volgde weer een stukje kanaal en ging het langzaam richting startzaal. Paarden en koetsen neegeerden de regen. Ik heb het droog gehouden maar plezant is het niet om de druilerige regen te trotseren. Al bij al was het een rustige wandeling doorheen de Damse deelgemeente. Dank aan de organiserende club en de vele medewerkers voor een verzorgde en goed uitgepijlde tocht met twee verschillende rustposten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere