Kris-Kras door de bossen van As

Vandaag rijden we naar As om deel te nemen aan de Jeneverbestocht, georganiseerd door de Heikabouters. Het vertrek is voorzien in zaal ’t Sas. Deze locatie is nog een zeer nieuw vrijetijdsgebouw waarin diverse activiteiten kunnen plaats vinden. De club is geassocieerd met de club van Oudsbergen, de Boskabouters. De 2 clubs hebben een nauw samenwerkingsverband en de medewerkers van beide clubs zetten dan ook hun beste beentje voor bij de organisaties van de 2 verenigingen. Op hun vaandel prijkt dan ook de naam Bos- en Heikabouters, Opglabbeek-As.

We bekijken de prachtig uitgetekende parcours en kiezen voor de 16km die naar onze mening het meeste groen te bieden heeft. Dit ervaren we dan ook al dadelijk en we stappen al vlug door mooie bossen in prachtige herfstkleuren, een lust voor ’t oog. We passeren een speelbos, een Finse piste en fitness parcours. Zeer afwisselend betreden we smalle bospaadjes en brede boswegen die het stappen aangenaam maken.

Al na korte tijd bereiken we een eerste maal de controlepost in het Buurthuis van Niel-bij-As. Daarna maken we een grote lus van 8,8km die ons hoofdzakelijk door de mooiste bossen loodst en ons brengt langs enkele mooie vennen zoals het Hertenven en het Ruwmortelven. Enkele regendruppels proberen onze pret te verstoren, maar daar zijn we op voorbereid. Als we een tweede maal de rustpost binnengaan voorzien we ons van de nodige inwendige versterkingen, want van zoveel goede boslucht wordt de honger opgewekt.

Het laatste deel van de tocht leidt ons eerst langs het oude kolenspoor waarop vroeger de kolen van Eisden naar Waterschei werden vervoerd. Een tijdje geleden werd dit spoor nog als recreatieve activiteit gebruikt om met de railbike te fietsen van As naar Maasmechelen en terug. De NMBS heeft dit echter stop gezet en reeds een deel van het spoor opgebroken. Jammer.

Nog even door de bossen en langs een begroeide grintgroeve leiden de pijlen ons over de prachtige fiets- en wandelbrug bij het voormalige station van As (vroeger Asch). Klik hier voor meer info. Hier kan men nog oude treinstellen bewonderen en vanop de 31 m hoge toren krijg je een mooi zicht over de omgeving.

As-_-0085

Een prachtige afsluiter van deze door ons zeer gewaardeerde wandeltocht. Proficiat aan bestuur, vriendelijke   medewerkers en niet te vergeten de uitpijlers die de parcours perfect bewegwijzerd hebben.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Vandingenen