Brugse Ommeland

Herfstfeeërie te Oedelem

Voorspoedige weerberichten lokten vele wandelaars richting Oedelem waar de vele medewerkers van Wandelclub Beernem in het Land- en Tuinbouwinstituut klaar stonden. Een blik op het parcours leerde mij dat ik op de 15,8 km goed aan mijn trekken zou komen wat natuur betreft.

Oedelem is een landelijke gemeente en behoort tot de hoofdgemeente Beernem. Oedelem is 3731 ha groot en telt 5798 inwoners (1/12006). Het is een woondorp met landbouwactiviteit. Het Land- en tuinbouwinstituut is niet toevallig hier gevestigd.

2019-11-17 Oedelem-200

De start liet meteen het beste vermoeden. In de omgeving van kasteel Ten Torre ging het meteen de bossen in langs heerlijke paden. Ik had oog voor de zonnestralen die zich een weg baanden tussen de bomen, een heerlijk gevoel was het om dit op beeld te kunnen vastleggen. Bessen en paddenstoelen bekijken, de prachtige tinten van de gevallen bladeren, wat is de natuur toch prachtig in de herfst wanneer het zonnetje schijnt. Heerlijk wandelweer dus.

Domein Ryckevelde kwam goed aan bod tijdens deze tocht, vooral dan in de eerste lus (6,2 km) en de laatste lus (4 km). Het domein bestaat uit uiterst arme zandgrond en resten van landduinen. Het bos telt voornamelijk beuk, eik en verschillende naaldbomen. Het domein is 180 ha groot. Naast het bos is er ook het kasteelpark Ryckevelde, het militair domein en het natuurreservaat Schobbejakshoogte. De tocht bracht ons door prachtige dreven, kasseiwegen en onverharde paden. Een passage langs het oude station mocht niet ontbreken. Het is een voormalig spoorwegstation langs de spoorlijn 58. Thans doet het stationsgebouw dienst als jeugdhuis.

Aan de rustpost in Sijsele kwam ik telkens voorbij de Sint-Maartenskerk, een neogotische kerk daterend van 1890-1897. Mijn tweede lus van 5,6 km was een verkenning van het rustige Sijsele (deelgemeente van Damme).  Hiermee kwam een einde aan een zeer aangename, prachtige wandeling. Ik hoorde niks anders dan lof. Dank aan de organiserende Wandelclub Beernem voor een feilloos verloop.

2019-11-17 Oedelem-285

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Olivier