Herfswandeling rondom Dessel

Vandaag begeven we ons naar Dessel, een gemeente in de Antwerpse  Oosterkempen, waar W.S.V. Mol hun Campinatocht organiseerde. We startten  onder een fris stralend herfstzonnetje, vanuit het Ontmoetingscentrum Tijl4 te Dessel. De wandelaars konden kiezen uit afstanden van 4 tot 21 km. Wij kozen voor een trip van 21 km. Onmiddellijk na de start bevinden we ons in het bosrijke gebied van de Braselbergen. Als we het bos uitkomen, belanden we in een agrarisch landschap, tussen weilanden en akkers. Verder stappend via verharde en onverharde veldwegen, bereiken we de kapel van O.L.V. Ter Sneeuw. De oorsprong van deze kapel gaat terug op de legende van het miraculeuze Mariabeeld. Volgens de legende zou in 1645 marskramer Willem Verreyt op de heide een Mariabeeld gevonden hebben.

Ondertussen zijn we aan de rustpost in Heide aanbeland. Na de koffie beginnen we aan een lus van ca 8,5 km. Het parcours stuurt ons via een landelijke veldweg naar de Braselbergen, we doorkruisen een deel van het bos. Even verderop bereiken we de stuw op de Werbeekse Nete, deze werd geplaats om de Goorvijvers van water te voorzien. Er volgt een prachtige passage langs de oevers van de Nete. Het is volop genieten van dit stuk natuur.

Ondertussen zijn we in het natuurgebied ‘Het Goor’ aanbeland. Een ca 100 ha grote moerasgebied, hoofdzakelijk bepaald door de afwisseling grote plassen, graslanden, akkers, canada- en dennenbossen, elzenbroekbos en eikendreven. Tot op vandaag behield dit gebied een dubbele functie, terwijl de visvijver van het Campinastrand sinds 1936 toeristisch uitgebaat wordt als roei- en zwemvijver. Het parcours stuurt ons via een smal paadje tussen de vijvers naar de rustpost.

Na rust rest ons alleen de terugweg, via de Witte Netevallei. Dit is meer dan genieten. Een uniek natuurgebied in de  Kempen. Via een smal paadje gaat het verder langs de oevers van de Witte Nete. Verderop passeren we de zandwinning van Sibelco. Bij het ritselen van de bladeren komt stilaan de eindmeet in ’t zicht. Een bospad brengt ons tot aan de startzaal. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling rondom Dessel. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen