Mooie bostocht in Lillo-Houthalen

De wandelclub S.U.S.T-Houthalen organiseert vandaag de Koolputterstocht in Lillo (Houthalen) en we willen graag deze wandeltocht op ons palmares plaatsen. Koolputter is hier de volkse benaming voor ondergrondse mijnwerker. We bevinden ons hier dan ook in de streek van het vroegere koolmijngebeuren en Lillo leunde aan tegen de mijnen van Zolder en Houthalen. We worden deskundig geleid naar een grote parkingweide door enkele vriendelijke parkeerwachters.

De ruime zaal is al goed bevolkt en na onze inschrijving begeven we ons op weg naar het parcours van de 12km. Na enkele straatjes leiden de pijltjes ons naar een redelijk besloten bos met afwisselend zeer smalle en brede paadjes. Het bos ziet er eerder rommelig uit en zou wel eens een flinke uitdunning kunnen gebruiken.

Als we uiteindelijk uit het bos komen bereiken we de controlepost in de school Don Bosco van Helchteren-Houthalen. Ook dit is een ruime zaal, waar we bediend worden door de vriendelijke medewerkers van de club. Na deze rust gaat het parcours weer terug richting het bos en na enkele kilometers gaat de route over het fietspad van het Limburgs fietsroutenetwerk. Dit fietspad is aangelegd op de vroegere spoorweg Winterslag – Eindhoven, lijn 18, en heeft een lengte van 40km van Winterslag tot Achel.

We marcheren een tijdje langs de Echelbeek en na het oversteken van deze beek kruisen we ook nog de Mangelbeek. Dan zien we tussen de bomen door de vertrekzaal opduiken en weten we dat deze mooie tocht op zijn einde loopt. Het mag gezegd dat dit weer een heerlijke tocht is geweest waarvoor dank aan het bestuur en medewerkers van de club Samen Uit Samen Thuis (SUST).

Verslag: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise