Mistige Glühweintocht

Op de laatste zondag van november trek ik naar Geluveld waar wandelclub De Drevestappers Zonnebeke voor de eerste maal een heuse Glühweintocht organiseert.
Op deze mistige zondag werd de wandelaars een mooie omloop beloofd met veel natuur in een glooiend landschap flirtend met de Waalse grens langs tal van onverharde wegen in een echt wandelparadijs. Grote afwezige vandaag was het herfstzonnetje, het zou een ware novembertocht worden.
Geluveld, een landbouwdorp in de provincie West-Vlaanderen en deelgemeente van Zonnebeke, ligt in een glooiend landschap, niet zo ver van de snelweg A19. Het dorpje werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Na de start gaat het vrijwel onmiddellijk richting rustplaats in café Paradijs waar een gratis glühwein of fruitsapje aangeboden wordt. Glühwein is Duits voor gloeiwijn. Deze warme alcoholische wijn wordt dan ook vooral in Duitsland en Oostenrijk genuttigd, vooral in de wintermaanden en meer bepaald de periode rond kerstmis.
Langs landelijke wegen met redelijk wat onverhard en enkele kerkwegels gaat het richting Houthem. Ik stap langs een motocrossterrein en een modelvliegtuigveld. Via Houthem kom ik in Franstalig gebied langs de Waalse grens met rustpost in Salle de Musique na een goeie 8 km. Het is er redelijk druk, klein zaaltje, maar het is het droog weer en sommige wandelaars nemen buiten plaats. Na de pauze stap ik langs het Kanaal Ieper-Komen richting Zandvoorde.

Langs heerlijke wegen en paden gaat het richting rustpost Edelweis te Zandvoorde in de nabijheid van de neogotische Sint-Bartholomeuskerk. Ook hier opnieuw een overvolle zaal.
Op het nabijgelegen kerkhof liggen hier vier uniforme Britse graven. Na de pauze is het nog genieten van een heerlijke passage doorheen de Gasthuisbossen in volle herfsttooi.
Langs rustige wegen komt het einde in zicht van deze prachtige Glühweintocht.

Proficiat aan parcoursverantwoordelijke Christophe Derudder die terug instond voor een goede bepijling van deze goed georganiseerde wandeltocht. Verder wil ik de vele vrijwillige medewerkers bedanken voor hun inzet tot het slagen van dit mooi wandelevenement.
Het bestuur dankt de 2789 wandelaars die vandaag aan hun tocht deelnamen.

Tekst: Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier