Sinterklaastocht in Geraardsbergen

De weervoorspellers voorspelden zon maar  in tegenstelling kregen we een dik mistgordijn voor ons toen we de bus uitstapten met de club. We arriveerden in Onkerzele aan het recreatiedomein De Gavers om er deel te nemen aan de Sinterklaastocht van de Padstappers. In afwachting van Sinterklaas met zijn Zwarte Piet deden we eerst een wandeling van 32 km. De kleinste afstand bleef in het domein wandelen terwijl de andere afstanden de naburige dorpjes bezochten. De mist was een grote spelbreker als men foto’s wou maken van het landschap of verzichten fotograferen.

Wij, als stappers van de 32 km genieten van wat bescheiden klim- en daalwerk, met de beklimming naar de Kapel van de Ommegang in Onkerzele niet ver van het Respaillebos. Daar waar de jagers op zoek zijn naar wild, jagen wij naar de andere afstanden via Grimminge naar de parochiezaal van Zandbergen voor de 1ste rustpost. Terugkeren naar de startzaal doen de kortere afstanden langs de kronkelende Dender terwijl anderen wandelen door natuurreservaat Nuchten met zijn knuppelpad (houten loopbrug).

In Idegem kan er weer eens gerust worden als men daar nog een plaatselijk lusje moet doen. We passeren de dorpjes Vloerzegem & Smeerebbe waar het golvend landschap toch mooie vergezichten oplevert. De oude stortplaats en het Braembroek (“-broek” = moeras) tonen dan weer hoe de natuur met de hulp van de mens eerder verloren terrein kan herwinnen.

Traditioneel kan de modder niet ontbreken bij deze wandelclub dus is het zoeken naar de droge bewandelbare stukken om niet met vuile schoenen de rustpost van Idegem terug te betreden. Voor het laatste deel van het traject passeren we het station als de kerk van Schendelbeke waar we via een bruggetje de Dender over te steken die toegang geeft tot het recreatiedomein De Gavers waar we eerst nog de vijver rond wandelen, vergezeld van eindelijk wat zon. Eenmaal terug in de startzaal staan de kinderen (maar ook volwassenen) te wachten om bij de Sint te komen waar ze een zakje snoep krijgen als ze hun deelnemingsformulier van de fotozoektocht correct hebben ingeleverd.
Tekst: Birger Coulier

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)