De Polders

Polders vanuit Zevekote (Gistel)

Het ging richting Gistel voor de Sint-Niklaastocht georganiseerd door Wandelclub Koekelare met start in het CC van Zevekote. Ik opteerde voor de 13 km met 2 rustposten.

Zevekote is een klein polderdorp en deelgemeente van het West-Vlaamse Gistel. Hier werd ooit Romeinse aanwezigheid vastgesteld. De eerste bewoning dateert van de 10de eeuw. Vlakbij de vertrekzaal bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouwekerk waarvan de plattegrond de vorm van een Grieks kruis heeft. Ze werd in 1719 ingewijd. Zevekote ligt in het polderlandschap. Dat was goed merkbaar tijdens het wandelen: lange, rechte stukken tussen de velden, alles bijna even vlak, doorsneden door waterlopen. Dat er de laatste tijd veel regen gevallen was goed merkbaar op de onverharde stukken. Het gebied vertoont een vlak en landelijk karakter, doorkruist door een netwerk van grachten om het land te draineren. Daarnaast valt de versnippering van het landschap op. Het ging richting Moere waar na 4,2 km de rustpost gevestigd was in het Cultureel Centrum. Hier kwamen enkel de drie grootste afstanden.

Moere ligt ook in De Polders als deelgemeente van Gistel. Moere heeft altijd last gehad van wateroverlast wegens de lage ligging. Het is een woondorp geworden waar dit vroeger een ambachts- en landbouwgemeente was. De beschermde Sint-Niklaaskerk is een neogotisch gebouw waarvan de bouw werd begonnen in 1858. De achthoekige toren  stamt uit de 13de eeuw en werd in 2001 gerestaureerd. Het Van Peteghemorgel (1776) is beschermd als monument. De mist liet nog wat sporen na in het zonovergoten landschap. Na 6,7 km was er de rustpost in d’Oude Pastorie te Zande. Bijna 11 km had ik afgelegd, er restten mij nog 2,8 km tot het einde.

Zande is een ander polderdorp deel uitmakend van Koekelare. Dit landbouwdorp bestaat vooral uit landbouw te midden van uitgestrekte akkers en weilanden. Hier is anders niks, de weinige bewoners zijn volledig afgestemd op de hoofdgemeente. De Sint-Andrieskerk is neoromaans en is volledig heropgebouwd. Eens de zon erdoor kwam, zorgde dit voor kleurrijke plaatjes met schitterende herfstkleuren. Zo kwam ik terug in Zevekote. Einde van een rustige, landelijke tocht doorheen een mooi polderlandschap. Dank aan de organiserende club.

2019-11-30 Zevekote-283

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere