Bossen, heide en vijvers kleuren Maasmechelen

Als in Maasmechelen wandeltocht wordt georganiseerd door de Heikrekels, dan zijn we er graag bij. Uit ervaring weten we dat hier altijd een mooi stuk natuur wordt aangeboden en daarom kiezen we voor de afstand van 19km om zeker niets te missen van al dat moois. Het vertrek is voorzien in het Wijkcentrum van deelgemeente Opgrimbie en na enkele rustige straatjes komen we in de groene omgeving, waar het pad ons leidt langs de autosnelweg E314. Het geluid van het voorbijrazend verkeer valt nog mee door de dichte begroeiing.

We passeren de camping Kikmolen en bereiken zo voor de eerste maal de controlepost in de hondenclub van de Mechelse Herder. We nemen even een versterking want we weten dat de nu aankomende lus van 6,6km van onze krachten gaat vergen. We moeten immers de Duivelsberg omhoog langs het fietspad dat nogal gegeerd is bij wielertoeristen wegens de mooie klim en de fantastische uitzichten als beloning van de inspanning.

We bevinden ons hier dan ook in het Nationaal Park Hoge Kempen en deze naam doet hier alle eer aan de wandeltocht. Een mooie plas duikt voor ons op en dit blijkt de Kikbeekbron te zijn, waaruit de Kikbeek naar beneden vloeit. De kuitspieren worden degelijk aangesproken maar de uitzichten zijn dan ook waanzinnig mooi.

Opgrimbie-_-039

De waters die we hier zien zijn een nalatenschap van de vroegere grinduitbatingen, maar de natuur is evenwel mooi hersteld. Het lijken hier wel Finse meren. Na deze inspanning gaat het pad weer geleidelijk bergaf en na enige omzwerving door de bossen bereiken we voor de tweede maal de controlepost. Vooraleer we terug gaan stappen, stillen we eerst onze opgekomen honger en vatten dan het laatste deel van de tocht aan. Dit deel is vrij bosrijk en passeert langs het koninklijk domein, waar weer stevig moet geklommen worden.

We krijgen verder nog twee prachtige natuurvijvers te bezichtigen en dan komt het einde van de tocht stilaan in zicht. We hebben weer ontzettend genoten van deze prachtige tocht die we als een juweeltje archiveren in ons wandelboekje. Bedankt bestuur, medewerkers en uitpijlers voor de fantastische aanbieding en perfecte organisatie.

Tekst: Nico

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise